Mattias Sparf, skogskonsulent och skadesamordnare på Skogsstyrelsen i Östergötland Foto: SVT/Lovisa Gelin

”Granbarkborren är fullt igång”

Uppdaterad
Publicerad

Den senaste tidens värme har satt fart på den fruktade granbarkborren och under förra veckan var det väldigt höga fångster i feremonfällorna.  

– Förra veckan smällde det till i hela södra Sverige och vi har väldigt höga fångster i vissa fällor, säger Mattias Sparf, skogskonsulent på Skogsstyrelsen.

Huvudsvärmningen igång

Risken är nu stor för nya angrepp och det kan bli ganska stora skador, uppger Mattias Sparf. Samtidigt säger han att det fortfarande är få rapporter om angrepp på stående skog och att granen än så länge mår relativt bra.

– Att vi just nu har stora fällfångster behöver inte betyda att vi får väldigt stora angrepp. Just nu är det relativt blött i marken och granarna mår relativt bra, säger Mattias Sparf.

”Faran är inte över”

Men han vill betona att situationen kan ändras snabbt.

– Faran är inte över. Vi ska inte ropa hej. Får vi en väldigt torr sommar kan situationen vända snabbt, då vi har väldigt stora populationer av granbarkborre, säger Mattias Sparf.

Han vill betona att det nu är viktigt att markägare går ut och inventerar sin granskog och att de plockar ut angripna vindfällor.

Förra året var SVT Nyheter med när 400 experter samlades i Linköping för att dela med sig av sina erfarenheter kring granbarkborren. Kerstin Ström från Skogstyrelsen, projektledare för ”Stoppa borrarna” som startades 2018 och är ett samverkansprojekt mellan myndigheter, företag och organisationer i södra och mellersta Sverige berättade då hur borren ska stoppas:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.