– Jag gick efter plogen när farsan plöjde. Då dök den här upp i jorden. Jag trodde att det var tenn, säger Håkan Linder som idag äger marken.
Idag vet vi att det var inte tenn, utan en silvernål, som han hittade i åkern på 70-talet. Men när Håkan lite senare, 1980 tog den till myndigheterna så avfärdades den som skräp.
– Den var värdelös. Jag kunde slänga den, sade de. Men jag lade den i en låda och där har den legat tills nu, säger Håkan.
Var del av en skatt
Som tur var behöll han nålen och tack vare ett lyckligt sammanträffande skulle den för tre veckor sedan få sällskap av mer silver. Majvor Östergren, arkeolog, berättar:
– Det lustiga var att jag jobbar med ett projekt sedan tre år med Stockholms Universitet där vi följer upp gamla fyndplatser. Redan på 70-talet hade jag fått tips om att man sedan gammalt hade gjort fynd av mynt i den här åkern. Och nu skulle vi äntligen få möjlighet att följa upp de uppgifterna för den här platsen. När vi sökte upp Håkan för att få tillåtelse att gå med metalldetektor i åkern då visade han upp fyndet och berättade historian. Jag blev förvånad, säger Majvor.
Inte bara nålen utan 160 arabiska silvermynt och andra silverföremål från 900-talet låg gömda i jorden. De ska nu dokumenteras och konserveras.
Se fynden och hör Håkans berättelse i klippet ovan.