Bildens vänstra del visar en skylt som anger ”Energiåtervinning,” med en tydlig blå himmel i bakgrunden. Till höger står Johan Borg klädd i en reflekterande jacka i gul och blå. Bakgrunden är en container.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Johan Borg, chef för hushållsavfall på Tekniska Verken-koncernen, menar att cirka hälften av avfallet i energiåtervinningen sorteras fel. Hör honom berätta mer i klippet. Foto: Tindra Isaksson Gyllenfjell/SVT

Hälften sorteras fel i containern för energiåtervinning – så vill Tekniska Verken i Linköping lösa problemet

Uppdaterad
Publicerad

Närmare hälften av avfallet är felaktigt sorterat i energiåtervinningscontainrarna. Nu vill Tekniska Verken i LInköping utbilda allmänheten för att öka medvetenheten och minska mängden osorterat avfall.

Ungefär hälften av det som slängs i energiåtervinningen är fel sorterat, enligt Tekniska Verken i Linköping. Problemet verkar främst bero på de stora sopsäckarna, som ofta kastas i containern utan att innehållet sorteras. Genom att engagera och utbilda allmänheten hoppas nu Tekniska Verken kunna skapa en mer hållbar framtid där resurser tas tillvara på bästa sätt.

Hjälp under sorteringshelg

Nyligen anordnade Tekniska Verken en sorteringshelg som ska vara ett startskott på det arbetet. Där fanns personal på plats för att hjälpa och informera besökare. Syftet med helgen var att minska mängden osorterat avfall i säckar och i energiåtervinningscontainern, tidigare känd som 'brännbart'.

– Till exempel slängs det mycket textil, förpackningar och kartonger i energiåtervinningen, säger Johan Borg, chef för hushållsavfall på Tekniska Verken-koncernen.

– Detta innebär inte bara en belastning på systemet utan också en missad möjlighet att återvinna värdefulla material.

”Fråga personalen”

Caroline Karlsson, återvinningstekniker på Ullstämma återvinningscentral, tror att okunskap är en stor del av problemet.

– Jag upplever att folk vill göra rätt, säger hon.

Hon uppmanar besökare att fråga personalen om de är osäkra på hur något ska sorteras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.