Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Agnes Thulin tycker det är fint med adventbelysningen som man brukar ha i klassrummet. Foto: SVT

Barnens adventsljusstakar får stå kvar i förråden när det ska sparas el

Uppdaterad
Publicerad

Region Gotland vill minska sin elförbrukning i vinter. Som ett led i detta så vill man undvika att julbelysning används i Region Gotlands lokaler.

I Fole skola kommer man därför inte att sätta upp några elektriska adventsljusstakar i fönstren.

– Tråkigt, julbelysningen är jättemysigt. Men det är en rekommendation som man gått ut med regionalt så får vi respektera det för att göra så gott vi kan och hjälpa till, säger läraren Emma Nyman.

Tuffare vintersäsong

Information om att spara på elen har gått ut till samtliga av Region Gotlands verksamheter. Målet är att spara minst fem, men helst tio procent under perioden 1 december till 31 mars.

Gotland

– Att redan nu börja minska vår förbrukning av el och göra bra val kan göra skillnad både nu och under en tuffare vintersäsong. Det spelar lika stor roll vad vi gör hemma som vad vi bidrar med på jobbet, säger regiondirektör Peter Lindvall i ett uttalande.

I informationen på regionens hemsida står bland annat: ”Ingen extra- eller stämningsbelysning (inklusive julbelysning) i Region Gotlands lokaler. Undantag är dygnet runt-verksamhet med boende, till exempel inom omsorgen och barnavdelningen på Visby lasarett.”

”Inte lika mysigt”

På Fole skola finns det viss förståelse hos de elever och lärare som SVT Nyheter Öst träffar.

– Det blir ju bättre för att det blir billigare, men det är inte lika mysigt, säger Elis Svahn som går i fyran.

– Det är mysigt och fint att ha det men det blir ju dyrare med elen och sånt, säger klasskompisen Sigrid Sporre.

Som enskild insats kanske det inte handlar om så mycket besparing menar läraren Vanja Jonsson Lyander. Men totalt sett med alla skolor kan det bli skillnad. Men kanske lite på bekostnad av julstämningen.

– Absolut. Men vi får ha mysigt på andra sätt, säger hon.

Se mer från Fole skola i klippet ovan.

Så ska Region Gotland spara:

  • Region Gotland följer den överenskommelse som gjorts inom EU om minskad elförbrukning. Det innebär att under perioden 1 december 2022 till 31 mars 2023 gäller följande mål:
  • Elförbrukningen ska minskas med minst 5% men helst 10%.
  • Teknikförvaltningens fastighetsförvaltningsavdelning får i uppdrag att ta fram mätpunkter som gör att detta kan följas upp.
  • Ett informationspaket ska tas fram om vikten att spara el med direktiv till samtliga verksamheter, chefer och medarbetare inom regionen.
  • Ingen extra- eller stämningsbelysning (inklusive julbelysning) i Region Gotlands lokaler. Undantag är dygnet runt-verksamhet med boende, till exempel inom omsorgen och barnavdelningen på Visby lasarett.
  • Fastighetsförvaltningsavdelningen får i uppdrag att utreda möjligheten att korta ned tiden då ventilationsaggregat är i gång för kontorsverksamhet.
  • Fastighetsförvaltningsavdelningen får i uppdrag att tillsammans med hyresvärden Vacse genomföra lämpliga elbesparande åtgärder i kontorslokalerna på Visborg.

Källa: Gotland.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gotland

Mer i ämnet