Foto: SVT

Andreas Norlén: ”Plötsligt kunde sonen säga talmansjunda”

Uppdaterad
Publicerad

En lättad talman pustade ut när Sverige till slut fick en statsminister för fyra veckor sedan.

SVT har träffat Andreas Norlén, som nu har hunnit reflektera över den intensiva hösten.

Och hemma i Norrköping har den 2-årige sonen börjat snappa upp vad pappa gör på jobbet.

– Plötsligt en dag kunde han säga ”talmansjunda”, berättar han.

Talmannen tar emot i kostym och tofflor, och med specialtillverkade manchettknappar som berättar att han är just ”talman”.

Han bjuder på kaffe – förstås – hemma i villan. Efter ett fruktlöst sökande efter bullar i frysen konstaterar han att ”det får bli en slät kopp idag”.

Norrköping

Under de otaliga talmansrundorna gick det mer ordnat till.

– I riksdagen har vi ju upphandlingsregler, så där köper vi från riksdagscaféet.

Specialbeställda manchettknappar. Foto: SVT

”Hade ingen tid att förbereda mig”

Det tog fyra månader att få en regering på plats, ett intensivt arbete där talmannen var en nyckelperson. 

– Jag kände en stor lättnad när allt var över, det måste jag säga. Jag valdes till talman den 24:e september och statsministern röstades bort dagen efter. Jag hade ingen tid att förbereda mig inför regeringsförhandlingarna utan det var bara att köra igång. 

Andreas Norlén har varit aktiv inom politiken i 30 år och vet att det kan vara svårt för partier att ändra fasta positioner, men att låsningarna inom svensk politik var så starka hade han inte kunnat förutse, berättar han. 

”Höll på att stupa på målsnöret”

– Jag tyckte också att det var anmärkningsvärt att det, alldeles i slutskedet, höll på att stupa på målsnöret för att det blev problem i relationen mellan de fyra partierna och vänsterpartiet. Jag hade ju gett dem flera veckor på sig efter jul, och så hade de ändå inte säkrat den tolerans som krävs i riksdagen för att en regering ska kunna bli vald.

Under processens gång märkte Andreas Norlén till sin glädje ett stort intresse bland medborgarna.

– Det var många som mejlade och kom med råd och synpunkter och när jag träffade folk på stan var det många som sa ”kör hårt!”, ”lycka till!” och ville veta vad som skulle hända härnäst. Det sägs ju ibland att medborgarna inte är så intresserade av politik. Jag tycker att den här hösten visar precis tvärtom.

– När man har ett litet barn kan man inte hålla på och vara stel och tråkig, menar talmannen som gärna pusslar med sonen. Foto: SVT

Hemma är det den 2-årige sonen Henry som pockar på Andreas Norléns uppmärksamhet.

– Jag kan inte låta partiledarna och deras telefonsamtal ta över om jag är med min lille son. Han kan inte sättas på vänt.  

Sonen lär sig politiska termer

Nu har Henry även börjat upptäcka vad pappa har för jobb. 

– Han har sagt på förskolan att ”min pappa är talman”. Jag hade ett stående skämt under hösten om att han i alla fall inte kan säga ”talmansrunda” än. Men när jag hade använt den där lustigheten lite för många gånger så sa han plötsligt ”talmansjunda”.

Och vad blir nästa ord att lära sig?

– Ja det får väl bli ”sonderingsuppdrag” kanske, eller ”kontrapropositionsvotering”, ja jag har en liten lista, säger Andreas Norlén med ett leende.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrköping

Mer i ämnet