Migrationsverket: ”En förändring dröjer”

Uppdaterad
Publicerad

Trots flera löften till kommunpolitiker som vill slippa fler asylboenden – nu säger Migrationsverket till SVT att en förändring dröjer.

Ortsbor, kommunchefer, kommunalråd och även Migrationsverkets egen personal har slagit larm: Små kommuner som redan har många asylsökande kan inte ta emot ännu fler.

Ändå har Migrationsverket under hösten fortsatt att upphandla ännu fler asylboenden i just de här kommunerna som redan har många asylsökande. Över 4000 platser hamnar där, enligt SVT Östnytts granskning.

SVT granskar flyktingmottagningen

Varken kommunpolitikerna eller Migrationsverket kan påverka var de asylsökande ska hamna.

– De som uppfyller kraven, där blir det billigast som vinner. Och vi kan inte styra det, säger Mikael Ribbenvik, operativ chef för Migrationsverket.

Migrationsverket måste följa Lagen om offentlig upphandling. Det betyder att man måste godta alla asylboenden som uppfyller de krav man har satt upp.

Tidigare har Migrationsverkets generaldirektör gått ut och sagt att myndigheten vill utmana lagen och göra undantag för små kommuner som redan har många asylsökande så att inte fler asylboenden hamnar där.

Förändring dröjer

Men nu säger Migrationsverkets operativa chef Mikael Ribbenvik till SVT att en sådan förändring kommer att dröja.

– Det finns en risk för att det fortsätter så här ett tag till.

Men det betyder att de här orterna som redan är hårt ansträngda kan få ännu fler asylsökande innan ni ändrar de här reglerna?

– Fram till dess att det blir någonting annat så kan det ske ja, säger Mikael Ribbenvik.

Erland Olauson (S), kommunalråd i Valdemarsvik, har flera gånger skrivit till Migrationsverket och protesterat mot att ett tredje asylboenden planeras i kommunen.

– Om generaldirektören går ut och lovar att man ska göra på ett visst sätt i upphandlingarna, så ska man göra det också, säger han.

Rättsprocess pågår

Anledningen till att förändringen dröjer är att det just nu pågår en rättsprocess som Migrationsverket vill invänta innan man ändrar på upphandlingen.

En av Migrationsverkets tidigare så kallade ramupphandlingar har överklagats. Målet avgjordes i förvaltningsrätten i Linköping i december, men nu ska även Kammarrätten i Jönköping fatta ett beslut. Där har ärendet bara påbörjats och det kan alltså ta tid.

Ni kommer att vänta på Kammarrätten alltså?

– Ja, som det ser ut just nu, säger Mikael Ribbenvik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar flyktingmottagningen

Mer i ämnet