En person står vid en vägg som är prydd med informationsskyltar och bilder relaterade till ett byggprojekt. Skyltarna visar olika perspektiv av planerade byggnader och miljöer, med detaljerade illustrationer. Rummet har en modern och neutral inredning.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Hela projektet är byggt för Linköping. Det kommer att innebära kortare restider och en bättre möjlighet för hela regionen”, säger projektledare Mattias Eriksson. Foto: Hadeel Ibrahim

Ostlänken: Så kommer spåret dras genom Linköping

Publicerad

Fram till 11 november har Trafikverket samråd om var och hur Ostlänkens tågspår ska byggas inom Linköping.

SVT Öst har träffat projektledaren på Trafikverket och i videon kan du få det senaste om Sveriges största infrastruktursatsning i modern tid, samt höra vad Linköpingsbor tycker om projektet.

Ostlänken i stort går från Järna utanför Stockholm ner till Linköping. Bygget är uppdelat i olika etapper och den 6 november i år tas första spadtaget i Järna.

I Linköping kommer det förberedande arbetet påbörjas under 2029.

Ostlänken

Hur kommer det här påverka Linköpingsborna?

– Så klart får en sådan järnvägsanläggning väldigt stor påverkan på omgivningen. Vi påverkar mest industrier och industrimark och den del jordbruksmark. Men vi försöker att bygga med så lite omgivningspåverkan som möjligt, säger Mattias Eriksson, projektledare på Trafikverket.

När kommer det stå klart?

– Målet för Ostlänken är att det ska vara klart under 2035, men vi vet att det är en väldigt optimistisk tidsplan. Det är tidigt skede nu och vi måste samarbeta.

Hur kommer Ostlänken gå genom Linköping och vad finns det för alternativ för central stationen? Och Vad har Jonathan och Stella att säga om Ostlänken? Allt i videon ovan. Foto: Hadeel Ibrahim

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ostlänken

Mer i ämnet