Efter ett dubbelmord i Hageby infördes Sveriges första säkerhetszon. Nu har DN tagit del av en analys från polisen. Foto: SVT

Polisens analys – säkerhetszonen hade ingen mätbar påverkan

Uppdaterad
Publicerad

I stadsdelen Hageby i Norrköping infördes landets första säkerhets – eller visitationszon. Det efter ett dubbelmord i början av juni. Nu visar en utvärdering från polisen att zonen inte hade någon större effekt på brottslighet i staden, något som DN först rapporterade om.

Zonen varade från 5 juni och 14 dagar framåt. Polisen har gjort en noggrann undersökning, men den slutgiltiga rapporten är ännu ej godkänd.

Enligt de uppgifter tidningen tagit del av så försvårade zonen endast marginellt för kriminella att förbereda och genomföra våldsdåd.

Våldsvågen i Norrköping

Ett citat ur utvärderingen: ”Det går inte att se några tydliga skillnader vad gäller anmälda brott när säkerhetszonen var upprättad jämfört med andra tvåveckorsperioder.”

Polisen har totalt gjort 368 visitationer och 41 genomsökningar av transportmedel.

VAD ÄR EN SÄKERHETSZON?

Lagen om säkerhetszoner, även kallade visitationszoner, började gälla i Sverige 25 april 2024.

Polisen får införa en tillfällig säkerhetszon i ett visst område om det finns risk för brottslig verksamhet som innefattar skjutning eller sprängning i området. Inom säkerhetszonen har polisen rätt att kroppsvisitera eller att göra husrannsakan i transportmedel.

Källa: Polismyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsvågen i Norrköping

Mer i ämnet