Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Andreas Nypelius, ordförande för LRF Gotland, som deltog i samtalet om livsmedelsberedskap under Almedalsveckan. Foto: SVT

Så klarar sig Gotland om ön blir avskuren: ”Inte beredda”

Publicerad

Med sitt läge så är Gotland sårbart om varutransporter av någon anledning inte skulle kunna ta sig till och från ön. Inom ramen för totalförsvaret diskuteras nu att bygga upp beredskapslager med förnödenheter.

På torsdagen anordnade Region Gotland ett seminarium under Almedalsveckan. Det handlade om livsmedelsberedskap och hur Gotland skulle klara sig ifall transporterna till ön blev avskurna.

På ön, såväl som i resten av landet, handlar det då i första hand om att kunna bibehålla den lokala livsmedelsproduktionen så långt som möjligt.

– Att vi blir avskurna helt är nog ganska osannolikt, utan vi kommer ha någon form av transport och då hoppas jag innerligt att lantbrukets insatsvaror och våra produkter prioriteras att få gå med på de transporterna, säger Andreas Nypelius, lantbrukare och ordförande för LRF Gotland.

Se mer om detta i klippet ovan.

Om livsmedelsberedskap

I februari 2024 presenterades en statlig utredning om livsmedelsberedskap. Där tog man upp frågan om beredskapslager, fast i en nyare tappning.

”Sammantaget bedömer vi att en ökad lagring av insatsvaror på gårdsnivå är ett ändamålsenligt och kostnadseffektivt sätt att stärka motståndskraften i primärproduktionen. Ökad lagringsförmåga skulle i första hand uppnås genom investeringar i lagringskapacitet, dvs. huvudsakligen i byggnader.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.