Att få nya data är viktigt för samhällsplaneringen, säger Erik Engström, klimatolog på SMHI. Foto: SVT

SMHI byter normalår

Uppdaterad
Publicerad

När SMHI räknar ut vad som är ”normalt väder” har man hittills använt åren 1961 till 1990. Från årsskiftet blir informationen betydligt modernare med den nya tidsperioden 1991 till 2020.

– Det betyder att vi kommer få en bättre och mer riktig beskrivning av det nuvarande klimatet, berättar Erik Engström, klimatolog på SMHI i Norrköping.

Den period som använts hittills, 1961 till 1990, börjar helt enkelt bli för gammal för att vara användbar för vissa uträkningar. Den gamla perioden kommer dock att fortsätta användas vid beskrivningar av hur klimatet förändras. Den nya tidsperioden används för att beskriva dagens klimat.

Många användningsområden

WMO, den internationella organisationen för alla som jobbar med klimat och väder, har nu bestämt sig för att rekommendera åren 1991 till 2020 som ny referensperiod. Än viktigare kanske är att organisationen också rekommenderar att byta tidsperiod var tionde istället för var trettionde år. Syftet är att minska eftersläpningen så att beräkningar kan bli mer aktuella.

– Det finns ju många användningsområden i samhället för de här normalvärdena. Tillämpningar i samhället kan till exempel vara för dimensionering av byggnader och infrastruktur, säger Erik Engström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.