Flicka skadad vid hockeymatch

Uppdaterad
Publicerad

Det utbröt våldsamt upplopp i Linköping i samband med elitseriematchen mellan LHC och AIK.

Redan innan matchen började skadegörelsen, supportrar som hade abonnerat en pub inne i centrala Linköping, sköt smällare och slängde ut cyklar i gatan, berättar länsvakthavande befäl.

Under matchen var ordningen allmänt störande, och den hetsiga stämningen supportrar emellan trappades upp.

– Kastnätskydd inne på läktarna revs ner och supportrarna kastade föremål mot varandra, som drabbade åskådarna, säger Christer Wiktorsson, länsvakthavande befäl.

En av åskådarna en flicka i 12-14 årsåldern, fick enligt uppgift från polisen en sårskada kring ögat efter att ha träffats av ett mynt.

Efter matchen fortsatte bråket supportrar emellan, enligt polisen riktades aggressionerna då mot polisen och ordningsvakter.

– Det var stundtals väldigt stökigt, speciellt i slutet när de gick till angrepp mot poliserna. Tre poliser och en ordningsvakt skadades, säger Christer Wiktorsson.

Förutom att det kastades flaskor, stenar och raketer, tändes eld på ett ambulansdäck och blåljus på en polisbil sparkades sönder. Anmälan om våldsamt upplopp, våld mot tjänsteman och skadegörelse har nu upprättats.

Hur många ordningsvakter och poliser fanns på plats?

– Det kan jag inte uttala mig om, det var väl lite underdimensionerat, med tanke på den utveckling det blev, säger Christer Wiktorsson vid östgötapolisen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.