Det handlar om brister inom området extra anpassningar och särskilt stöd. I sin sammanfattning av delbeslutet skriver Skolinspektionen att de; ”finner detta anmärkningsvärt då området omfattats av brister även under tidigare tillsyn.”
Den 19 december 2017 bedömde Skolinspektionen att Kunskapsljuset i Norrköping inte arbetade med särskilt stöd på det sätt som skollagen kräver.
Brister inom arbetet med särskilt stöd
Den nya tillsynen visar bland annat att det finns brister i arbetet med att göra en särskild bedömning av elevers kunskapsutveckling för att tidigt sätta in stödinsatser. Vid bedömning ska samråd ske med personal med specialpedagogisk kompetens, vilket inte görs vid skolenheten, uppger Skolinspektionen.
Vid elevers eventuella behov av stöd ska detta anmälas till rektor, vilket inte heller alltid görs vid skolan.
Kan påverka elevernas möjlighet att utvecklas i riktning mot kunskapskraven
Bristerna i Kunskapsljusets arbete med särskilt stöd riskerar att eleverna inte får det särskilda stöd på det sätt och i den omfattning som de har rätt till vilket kan påverka elevernas möjlighet att utvecklas i riktning mot kunskapskraven, konstaterar Skolinspektionen som nu ställer fler krav på huvudmannen.
Parallellt med den nu aktuella utredningen fortsätter Skolinspektionen den påbörjade utredningen gällande ägar- och ledningsprövningen samt ekonomiska förutsättningar.
Små brister enligt rektor på skolan
Hur ser du på de här bristerna som framkommer i Skolinspektionens senaste tillsyn?
–Sådana frågor kan jag inte gå in på. Men det jag kan säga är att det inte är så stora brister. Det är små brister som går att fixa, säger Lama Bargawi, rektor på Kunskapsljuset till SVT Nyheter Öst.