Häktet i Kristianstad ska växa med 600 platser. Foto: Lucas Sjögren/SVT

600 nya intagna i Kristianstad – anstalt i Vä planerar expansion

Publicerad

Kriminalvården har tagit ett första beslut för att utöka anstalten Kristianstad med 600 platser, enligt ett pressmeddelande. Expanderingen skulle skapa drygt 400 nya arbetstillfällen i kommunen.

Arbetet med att utreda förutsättningarna är enligt kriminalvårdschef Stefan Karström igång. De har också påbörjat rekryteringen i liten skala.

– Vi har börjat så sakteligen, det är på rull, säger han till SVT Nyheter Skåne.

Kommer expandera i etapper

Behovet av nya anstaltsplatser är stort i hela landet. Dock har det varit svårt att hitta personal i vissa orter. Men enligt Stefan Karström har de inte haft det problemet.

– När vissa delar av Sverige, till exempel norrut, har haft problem att hitta folk så har vi inte upplevt det här. Vi har inte haft problem att hitta personal tidigare, så vi har god tillförsikt. Sedan ska inte allt ske på en gång, utan vi kommer lägga upp en plan och ta det i etapper, säger han.

Det är inte helt fastställt om, hur eller när en expandering skulle ske. Men planen är att de nya platserna ska öppna etappvis, och att 200 av dem ska stå färdiga i början av 2026.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.