Amerikanska krimproffesorn tror inte på visitationzoner

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Eric Piza är professor i kriminologi och har på senare tid varit i Skandinavien för att dela med sig av sina studier och granskningar. Foto: SVT

Amerikansk kriminolog på Malmöbesök – skeptisk till visitationszoner

Uppdaterad
Publicerad

Drönare som är startklara på taken och visitationszoner är bara ett par exempel på hur polisen försöker modernisera sina metoder i Sverige. Eric Piza, professor i kriminologi på Northeastern University, är skeptisk till metoderna.

– Samhället måste kunna lita på att polisen använder drönarna endast för specifika ärenden och inte misstro dem för att använda drönarna för övervakningssyften, säger Eric Piza.

Föreläsning på Malmö universitet

Det var nästan uppemot hundra personer som tog del av professorns föreläsning på Malmö Universitet som handlade om hans granskningar gällande bland annat den omdiskuterade metoden av att använda skottmikrofoner.

Någon erfarenhet av visitationszoner hade kriminologen inte men drog en jämförelse på en liknande metod ifrån USA som hette ”Stop, Question and Frisk”.

Agg uppstod mot polisen

– Brottsligheten minskade under den tiden i New York men konsekvensen var att människorna hyste agg mot poliskåren på grund av vad de menar var användning av övervåld säger, Eric Piza, professor i kriminologi.

Skillnaden mellan de två olika metoderna är att i USA kunde vem som helst bli stoppad samt visiterad. I Sverige måste en specifik zon däremot upprättas för att polisen ska kunna ha rätt till att stoppa eller visitera en person utan misstanke.

Vad är en skottmikrofon?

En ShotSpotter eller en skottmikrofon är ett system som använder sensorteknologi för att upptäcka och lokalisera skottlossningar i realtid.

Systemet består av flera mikrofoner som placeras strategiskt i ett område och som är kopplade till en centraliserad datortjänst.

När ett skott avfyras, identifierar sensorerna ljudet av skottet och skickar informationen till myndigheter på väldigt kort tid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.