– Det är betydligt fler som hör av sig, som annars skulle hört av sig senare. Det har ökat med några 100 procent från en vecka till en annan. Det är givetvis väldigt extremt, och det har vi bara sett 2018 tidigare, säger Paul Robertsson, inköpschef på KLS Ugglarps.
Än så länge klarar slakteriet av ett högre tryck på anmälningar och kan gå upp i kapacitet, men fortsätter det i samma takt kan köerna bli långa. Slakteriet har även begränsningar i hur mycket de kan öka sin kapacitet.
Sämre förutsättningar än 2018
Inköpschefen tror att en anledning till ökade anmälningar är att producenterna tar höjd för foderbristen och vill vara ute i god tid.
– Vi hade ett dåligt foderår även ifjol, så många hade ett extremt litet lager när man gick in i den här säsongen. Det är klart att de drabbas väldigt hårt. 2018 hade de flesta ett normalt eller hyggligt lager. Den torka som var ifjol har satt sina spår i möjligheterna att återhämta sig från 2018. Vissa producenter har det värre än 2018, och vissa har det bättre, säger Paul Robertson.
Alternativa sätt att utfodra djuren
Trots de bistra utsikterna är Paul Robertson lösningsfokuserad. Alternativa sätt att utfodra djuren är viktigt tror han, när vädret blir allt mer nyckfullt. Även andra bevattningsmöjligheter för bönderna – som exempelvis dammanläggningar. Något som kommer bli ännu viktigare i framtiden.
– Det handlar om ett intresse för hela samhället för att vi ska ha en livsmedelstillgång i alla lägen, säger han.
Lantbrukaren Oscar Tidfält är i akut behov av gräs till sina kor: