Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bilar och även en stadsbuss sattes i brand under upploppen. Foto: Johan Nilsson/TT

Åtta personer döms efter påskupploppen på Rosengård

Uppdaterad
Publicerad

Åtta personer döms nu för påskupploppen på Rosengård i april förra året. Tre av personerna döms till fängelse och fem döms till ungdomsövervakning.

Det var i samband med att Rasmus Paludan fick tillstånd att bränna koraner på flera platser i landet i april förra året som upploppen och kravallerna bröt ut i flera städer runtom i Sverige.

I april dömdes fem ungdomar för grovt blåljussabotage sedan de bland annat kastat sten mot polisen vid Skånegården i närheten av Öresundsbron. Under fredagen dömdes åtta av elva åtalade personer för upploppen på Rosengård.

Flera döms till fängelse

Tre av de åtta dömda får fängelse i mellan två och fem och ett halvt år.

– Det är en bra dom. Åklagarna yrkade på 12 till 13 år för min klient så i det sammanhanget är det en bra dom. Min klient är nöjd, säger Sofia Nyhlén, försvarsadvokat för en av de som dömts till fängelse.

Resterande fem var under 18 år vid händelserna och döms därför till ungdomsövervakning eller ungdomsvård och ungdomstjänst. Utöver det ska två föräldrar till en 16-årig pojke betala skadestånd. En person frikänns helt.

I ett pressmeddelande skriver Malmö tingsrätt att det varit mycket allvarliga angrepp mot blåljusverksamhet.

En av dem har erkänt en misshandel, i övrigt nekar de nu dömda personerna till brott.

Brinnande barrikader

Under upploppen attackerades polis med stenar, fyrverkerier och molotovcocktails. I samband med kravallerna sattes en stadsbuss och ett miljöhus i brand. När polisen försökte skingra grupperna kom det nya attacker som gjorde att räddningstjänstens släckningsarbete försenades.

Kravallerna fortsatte natten därpå med anlagda bränder i flera miljöhus, bilar och på Rosengårdsskolan. 

Så här sa Rosengårdsborna efter upploppen:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.