Bakterie i dricksvattnet

Uppdaterad
Publicerad

Invånare i Höganäs uppmanas just nu att koka allt dricksvatten då man hittat enterokocker i vattnet.

Det är Sydvatten som tagit prover på vattnet och hittat ett förhöjt värde av enterokocker. Därför rekommenderar kommunen att alla kokar vatten som ska drickas och användas i matlagning.

– Vi vet inte varifrån bakterierna kommer. På måndag får vi nya provsvar från Sydvatten och utifrån det få vi se hur vi går vidare, säger Susanne Sandén, administrativ chef för teknik och fastighet i Höganäs kommun.

Sydvatten tar prover på dricksvattnet varje onsdag och det är denna veckans prover som visade på förhöjda halter av tarmbakterien. Hur länge den har funnits i vattnet vet man inte.

Har man druckit av vattnet och får symtom som  feber, slemmig och blodig diarré ska man kontakta sjukvårdsupplysningen på telefon 11 77.

– Vi har inte fått in några rapporter om personer som blivit sjuka, säger Susanne Sandén.

– Allting tyder på att analyserna har gått fel, för det finns inga sjukdomsfall anmälda, säger Jonas Håkansson, avdelningschef på Nordvästra Skånes vatten och avlopp (NSVA).

Mer information om enterokocker finns hos Smittskyddsinstitutet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.