Bakterier också i Helsingborgs vatten

Uppdaterad
Publicerad

I fredags upptäcktes tarmbakterien enterokocker i Höganäs dricksvatten. Nu har vidare provtagningar visat att bakterien även finns i dricksvattnet i Helsingborg.

– Vi rekommenderar därför alla som bor i Helsingborgs kommun att koka sitt dricksvatten och vatten till matlagning, säger Jonas Håkansson, chef för avdelning dricksvatten på Nordvästra Skånes vatten och avlopp.

Höganäs och Helsingborg får båda vatten från Sydvatten via vattenverket Örbyverket i Helsingborg. Kommmunerna tar kontinuerligt vattenprover på ett antal platser runt om i ledningsnäten.

– Det är första gången vi noterat enterokocker i Helsingborgs dricksvatten och vi vet ännu inte varifrån de kommer, säger Jonas Håkansson.

NSVA fortsätter med kllorering av vattentornet och utgående vatten från Örbyverket har påbörjats. För att få ökad genomströmning av det klorerade vattnet kommer spolning att genomföras i ytterområden.

Kokningsrekommendationen gäller tills vattenproverna är godkända i såväl Helsingborg stad som Höganäs kommun.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.