Två soldater står i en skogsmiljö, klädda i kamouflageuniformer med utrustning. De håller i automatiska vapen och står framför ett militära fordon delvis synligt i bakgrunden. Omgivningen präglas av höstfärger med lövträd.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Soldaterna Daniel och Jacob är två av 600 svenskar som ska till Lettland. Se när de övar och hör vad de känner inför uppdraget i klippet. Foto: Johan Dernelius/SVT

Daniel och Jacob ska till Lettland för att avskräcka Ryssland

Publicerad

Vid årsskiftet lämnar 600 svenska soldater Revingehed i Skåne för att bli en del av Nato-styrka i Lettland. Målet: att öva tillsammans och avskräcka Ryssland.

– Det är nervöst såklart, att lämna allt hemma, men det är också med stolthet vi gör det, säger Jacob.

Den senaste veckan har styrkan övat tillsammans inför Lettlandsresan. På besök fanns även den kanadensiska befälhavaren Cédric Aspirault som leder hela styrkan i Lettland, som sammanlagt består av 14 Nato-länder.

– Det är inte Sveriges första utlandsuppdrag även om det är deras första i Nato, jag är säker på att de är redo, säger han.

Första Natouppdraget

Förbandet som lämnar för Lettland är den första som Sverige som Nato-medlem skickar till ett annat medlemsland. Tanken är att den militära Nato-närvaron ska fungera avskräckande mot Ryssland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.