De använder naturen som träningsredskap

Uppdaterad
Publicerad

Det började i USA, i samband med Vietnamnkriget, för att soldaterna skulle få bättre fysik och psyke. Nu finns en variant i Malmö och Lund som går under namnet Nordic Military Training och de använder det som finns i naturen som träningsredskap.

Det är långt mellan Sankt Hans backar i Lund och slagfälten i Vietnamn men träningen, som Lisa Tornblad håller i, har hämtat inspiration från träning som amerikanska soldater fick innan de skickades iväg till kriget.

– De upptäckte efter Koreakriget att de amerikanska soldaterna var i dålig fysisk form så därför startade militären en mer genomtänkt träning, berättar Lisa Tornblad.

Amerikansk förlaga

De amerikanska trupperna lade grunden till dagens Military Training som kom till Sverige för några år sedan.

– Det är mycket jobbigt men fantastiskt kul. Man pushar sig själv, säger Pontus Nilsson.

Han uppskattar träningen i grupp och att all träning sker utomhus.

Det ena träningspasset är inte det andra likt.

– Varje instruktör lägger upp sitt eget träningspass och vi brukar variera övningarna och de platser vi tränar på, säger Lisa Tornblad.

Samlingsplatserna är dock detsamma, i närheten av Sankt Hans backar i Lund och Bulltofta rekreationsområde i Malmö.

Vill undvika skador

Det förekommer inga träningsredskap. Allt sker utomhus med det som finns i naturen och med träningskompisarna som stöd och motstånd.

Det finns en skaderisk med att bära en träningskompis på ryggen eller att springa tillsammans i armkrok.

Innan passet frågar därför Lisa om det är någon i gruppen som är skadad och ska undvika vissa övningar. De som varit med länge vet också vilken teknik de ska använda för att till exempel springa med en kompis på ryggen.

– Jag brukar tänka efter före en sådan övning, säger Gunilla Sundhede.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.