– Det kan skapa lite trygghet och kanske blir det lättare att klara upp brott, säger Eva Ingelsson, som arbetar i en klädbutik i centrala Kristianstad.
Hon märker att kunder och kolleger pratar mycket om höstens många rån i Kristianstad. Flera av dem är uppklarade, enligt polisen men det finns en känsla i stan som går att ta på.
TV: Se SVT Nyheter Skånes inslag
– Jag tror att de flesta tycker att det har blivit lite mer otryggt. Om vi tittar på brottsstatistiken skiljer det sig inte mycket från tidigare år men det är en upplevd otrygghet och den får vi förhålla oss till, säger Göran Svensson som är kommunpolis i Kristianstad.
Han arbetar tillsammans med kommunen med en åtgärdsplan för att minska antalet brott och öka tryggheten i Kristianstad.
– Några studier visar att nio av tio medborgare är positiva till utökad kameraövervakning och då bidrar vi till ökad trygghet om vi sätter upp kameror, säger Andreas Poppius, säkerhetschef i Kristianstads kommun.
Länsstyrelsen är restriktiv
Han säger att många kommuner, som tidigare fick nej till kameraövervakning, nu får ett ja från länsstyrelsen.
– Det finns numera en praxis när det gäller övervakning men vi är restriktiva, säger tillståndshandläggare Henrik Kvennberg på länsstyrelsen i Skåne.
Vad krävs för att en kommun ska få sätta upp kameror i centrum?
– De ska kunna visa brottsstatistik och att det verkligen finns ett behov av kameraövervakning, säger Henrik Kvennberg.
Kristianstad har ännu inte tagit ställning till om de ska skicka en ny ansökan till länsstyrelsen. För några år sedan var frågan uppe men då blev det inga kameror i Kristianstad.
– Jag tycker om kameror. Vi ska inte sitta och titta på folk i realtid utan vi ska använda dem för att klara upp brott. De är bra när vi kan få en bild av hur gärningsmännen rör sig och så vidare, säger kommunpolisen Göran Svensson i Kristianstad.