Mohammad Haidari står i skogsmiljö och tittar snett förbi kameran. Han har skjorta och ljusa byxor.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mohammad Haidari kom till Sverige från Afghanistan som 14-åring. Som 21-åring har han nu fått permanent uppehållstillstånd. Hör honom berätta om känslorna kring att nu få stanna i Sverige. Foto: Bernard Mikulic/SVT

Efter sju års väntan – nu får Mohammad stanna i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Efter en lång tids ovisshet har 21-årige Mohammad Haidari från Malmö fått beskedet som han väntat länge på – permanent uppehållstillstånd. Nu planerar han för ett fortsatt liv i Sverige och snart ska han äntligen få träffa sin mamma igen.

– Jag har varit i Sverige i åtta år i december. Det har varit dagar som jag mådde jättedåligt. Jag kunde inte göra nånting. Nu känns det bättre. Nu känns det bäst, säger Mohammad Haidari.

Mohammad är afghansk medborgare. 2015  lämnade han mamma Rahela och 14 år gammal började han resan via Iran, Turket, Grekland och sen vidare genom Balkan, Österrike, Tyskland till Malmö.

Ska träffa mamma igen

Under den tid som han väntat på beslut om förlängt uppehållstillstånd har han inte kunnat lämna Sverige. Nu har han bokat en resa för att åter träffa sin mamma och syster som bor i Iran.

– Det blir snart åtta år sen jag träffade dem. Jag har inte sagt till dem att jag kommer för att jag vill inte att de ska vänta på mig. Jag vill bara åka dit och överraska henne. Hon kommer springa och krama och pussa mig. Hon kommer inte släppa mig, säger Mohammad Haidari.

Vill skaffa bil

Mohammad Haidari har idag ett fast jobb som ventilationsmontör vid universitetsjukhuset i Lund och arbetar extra på ett LSS-boende i Malmö.

– Jag ska fortsätta att bygga mitt eget liv, en egen familj. Jag har redan skaffat lägenhet och ska kanske skaffa en bil i framtiden, säger Mohammad Haidari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.