• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Syed Latif fick jobb via Linkedin – utvisades. Foto: Olle Liman

EU har svarat i Syed-fallet

Uppdaterad
Publicerad

Syed Latif utvisades trots att han haft fast jobb i 20 månader. Problemet var att han som en ickeeuropé hade fått anställningen via den privata jobbportalen Linkedin och inte via Arbetsförmedlingen.

Migrationsdomstolen bedömde därför att det lediga jobbet inte varit synligt för Europas arbetskraft och att anställningen inte var giltig.

EU-kommissionen säger nu att Sverige kan göra denna tolkning av EU:s regler men säger också att man inte behöver göra detta.

Utvisade Syed Latif

”Den praktiska tillämpningen av den här principen regleras inte i detalj i unionslagstiftningen”, skriver Dimitris Avramopoulos på kommissionens vägnar.

Han fortsätter:

”För tydlighetens skull kan det tilläggas att arbetssökande i praktiken har rätt att använda olika rekryteringskanaler som finns på arbetsmarknaden och att unionslagstiftningen inte kräver att alla lediga jobb förmedlas på EU-nivå”.

”Ovanligt tydligt svar från kommissionen”

Svaret kommer efter en fråga från EU-parlamentarikern Fredrick Federley (C) som i dag säger att detta stöder hans ståndpunkt att rätten hårdtolkat reglerna.

– Det är ett ovanligt tydligt svar från kommissionen där det framgår att andra sätt att få arbete än via EU:s egen jobbportal är möjliga att använda.

Syed Latif flög i maj till sitt föräldrahem i närheten av Dhaka i Bangladesh. Nu vill Fredrick Federley (C) se om det går att hjälpa honom tillbaka till Sverige.

– Jag ska kontakta hans företrädare för att se om det går att få en inhibition av beslutet i efterhand, säger han.

Advokaten: ”Syed hade rätt”

Syed Latifs advokat Carl Owe Olsson har läst EU-kommissionens svar.

– Syed hade rätt, han skulle inte behöva åka tillbaka och han hade uppfyllt unionslagstiftningen. Det var som vi hade påtalat till alla instanser och domstolar i Sverige, utan att få respons.

Carl Owe Olsson har ännu inte hunnit prata med Syed, men EU-kommissionens svar hjälper inte honom.

– Skadan har uppkommit i samband med att han utvisades och därmed går den inte läka eftersom han inte har kvar anställningen, säger Carl Owe Olsson som riktar kritik mot justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S).

– Det som vi försöker rätta till är fel från myndigheters sida. Svaret kommer för sent från Syeds sida och det är tragiskt. Sättet han blivit bemött från migrationsministern och övriga kan man ju också ifrågasätta. Han har hänvisat till EU-regler som är felaktiga.

Får söka hemifrån

SVT Nyheter Skåne har sökt Morgan Johansson (S) för en kommentar, men hans pressekreterare sa att en kommentar kunde ges tidigast under onsdagen.

I sin första intervju om fallet sa Morgan Johansson (S) följande till SVT Nyheter:

– Sverige har väldigt liberala regler för arbetskraftsinvandring. Då får han åka hem och söka därifrån, precis som för alla andra.

Ministern hänvisade då till regler inom EU.

– Hela frågeställningen handlar ju om tjänsten kan anses vara utlyst inom hela EU. Då har man dragit slutsatsen att det är den inte. Ska man ändra på detta handlar det i slutändan om EU-regler. Samtidigt tycker jag det är viktigt att de här tjänsterna utlyses så att alla kan del av dem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utvisade Syed Latif

Mer i ämnet