Det formella beslutet för investeringen tas 2024 och byggnationen beräknas starta därefter. Men innan ett första spadtag kan tas så måste man få tillstånd hos mark- och miljödomstolen.
– Vår ambition är att vi ska vara i drift 2028, säger Kraftringens vd Sezgin Kadir.
– Det är en satsning på upp emot 2,5 miljarder kronor, säger han.
Motsvarar effektbehovet i Lomma och Hörby
I nuläget producerar kraftvärmeverket el som motsvarar hela Eslövs behov. Målet med utbyggnaden är att fördubbla det.
– En kall vintermorgon ska vi kunna trycka på knappen och producera 40-45 megawatt eleffekt. Det motsvarar effektbehovet i Lomma och Hörby, säger Fredrick Fackler som är affärsområdeschef.
Enligt Kraftringen är själva värmen och elen som produceras i Örtofta ett bra komplement till förnybar energi från sol, vind- och vattenkraft då den är planerbar och inte beroende av väderförhållandena.
Fossilfritt men inte koldioxidfritt
För några år sedan beslutade man att sluta elda med torv – ett material som vid eldning släpper ut fossil koldioxid. Nu är energin som produceras i Örtofta helt fossilfri och kommer från förbränning av träspill från skog- och byggindustrin. Men det finns fortfarande ett utsläpp av växthusgaser.
– Självklart uppstår det utsläpp när man förbränner även biogena råvaror men det här är ett cirkulärt system då vi använder oss av spill från skogen som sedan växer upp igen.
Hur mycket koldioxid släpper man ut per år?
– Vi har ett utsläpp på 10-12 000 ton koldioxid per år i nuläget men målet är att vara helt neutrala i framtiden, säger Sezgin Kadir.