En delad bild som visar tre olika scener. Den vänstra sektionen visar en cocktail med en skiva lime som dekoration, omgivet av suddiga ljuspunkter. Den mellersta sektionen visar en fest där människor dansar, med fokus på en person som har händerna i luften. Den högra sektionen visar starka ljusstrålar i blått och lila, vilket skapar en festlig atmosfär.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Har vi en ”klubbdöd” i Sverige? Hör forskarens svar i klippet. Foto: TT/SVT

Forskaren: Därför går färre unga på nattklubb

Publicerad

Minskad alkoholkonsumtion, dejtingappar och en oro för framtiden. Det är några av anledningarna till att unga inte går på nattklubb i samma utsträckning som tidigare, menar Sébastien Tutenges, docent på Lunds universitet som forskar om nattliv.

– De tänker mer på deras hälsa och framtid. Samt bekymrar sig för klimatförändringar och krig, säger han.

Enligt Sébastien Tutenges syns en minskning i viljan att gå på nattklubb i flera länder i Europa och framförallt i Norden. Han menar att utvecklingen började redan innan pandemin.

– Vi ser en nedstängning av ganska många nattklubbar i Sverige, och vissa städer har inte kvar nattklubbar mer.

Selma, 20 år: ”Jättesynd”

Sedan i våras finns det inte en renodlad nattklubb kvar i hela Blekinge, något som Blekinge Läns Tidning var först med att rapportera om.

– Mina föräldrar pratar om att de hade jättemånga ställen att gå på, medans vi inte har någonstans att gå. Det är jättesynd, säger tjugoåriga Selma Alm i Karlskrona.

”Har haft fest i alla tider”

Sébastien Tutenges säger att ungdomar som inte går på nattklubb riskerar att gå miste om kollektiv upprymdhet och en känsla av samhörighet.

– På ett sätt är det jättebra att ungdomar dricker mindre, samtidigt är det viktigt att säga att människor har behov av fest. I alla kulturer och alla tider har vi haft fest, musik och dans, säger han.

Färre anordnar dans

Att klubbandet minskar bekräftas av antalet beviljade danstillstånd i Sverige. År 2017 utfärdade polisen 1 552 sådana tillstånd, men efter pandemin har dansen på restauranger och nattklubbar inte riktigt återhämtat sig.

Sedan 1 juli 2023 behöver inte längre restauranger och nattklubbar tillstånd för att anordna danstillställningar. Däremot ska det anmälas till polisen, och fram till den sista augusti i år hade 773 tillstånd beviljats.

Beviljade danstillstånd över landet

2013: 715 stycken.

2014: 893 stycken.

2015: 1 450 stycken.

2016: 1 483 stycken.

2017: 1 552 stycken.

2018: 1 467 stycken.

2019: 1 282 stycken.

2020: 764 stycken.

2021: 681 stycken.

2022: 1 247 stycken.

2023: 1 123 stycken (653 före 30 juni 2023 och 470 anmälda till polisen efter 1 juli 2023).

2024: 773 stycken anmälda till polisen (fram till 31 augusti).

Källa: Polismyndigheten

Chatt: Hur ser nattlivet ut i din stad?

Caisa • Bor på landsbygden i Dalarna. Det festligaste här är pizzerian som stänger 22 på fredagar. 😅

Se där! Blir det pizzerian som gäller ikväll då eller tar ni er till andra städer för fest i helgen?

Pinnat inlägg

Det levande nattlivet har minskat på de allra flesta håll i Sverige – och i många orter och kommuner har klubbarna stängt igen helt. Nu undrar vi hur det är att festa där du bor? Finns det några nattklubbar kvar? Och hur såg det ut förr? Dela med dig i chatten nedan!

Magnus • Det är helt dött i Växjö.
De få ställen som finns kvar är extremt osociala där man inte tar kontanter och så är det 45 minuters kö för att köpa en öl med kort.
Ingen pratar med någon, huvudet fast i telefonen och ofta hörlurar i öronen.

Skönt att slippa gå på "firmafest" med jobbarkompisarna! • Är det inte bra att man gör andra saker än att dansa? Många arbetsgivare har slutat med "firmafester". De det tycker det är bättre att man träffas dagtid och äter lunch och gör något tillsammans istället.

Cc • Nu har jag hunnit bli 35 år och har andra prioriteringar. Men redan för 10-15 år sedan var det största problemet priserna, inträde + garderob och en öl blev snabbt många hundralappar för någon med inte så stor disponibel inkomst. Lägg till att många ställen hade en sur vakt i dörren som verkade ha egna idéer om vem som fick komma in och inte. Nej, hemmafest och sunkpubrunda(i den snällaste meningen) var det vanligaste vi körde, annars hade inte alla möjlighet att hänga med.

David S • Det är helt enkelt inte värt pengarna att gå på nattklubb i Sverige, då framförallt alkoholen är mycket dyr inne ställena. Kör hemmafest och hemmamiddag som alternativ och går på nattklubb när jag är utomlands.

Magnus • Det är tråkigt med nutidens digitala musik och digital underhållning. Danslogens glädje finns inte i ettor och nollor.

Cavis • Ingen klubbdöd i göteborg i allafall, men visst inte ATH direkt.

Jessica • Det skulle vara kul om karaoke och diskotek blev populärt igen. I min stad finns det inte ens en bar.

Pekka • Ni borde göra ett reportage om hemmafester. De flesta har nog fest hemma istället numera.

JR • Jag är 34 år och har bara vart på nattklubb ett tiotal gånger. Jag älskar att gå ut och dansa men nattklubbar känns så extremt formellt. Man ska ha rätt kläder, vara uppskriven på rätt lista och sen stå i kö godtyckligt med tid. När man väl är inne är alkoholen snordyr och musiken är tråkig.

Så det blir att antingen att sitta på godtycklig pub eller åka på festival/andra event. Där känns det som att man faktiskt är välkommen.

Lukas • Det är för dyrt

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.