En delad bild som visar två sektioner: till vänster en hög med paket som misstänks innehålla narkotika, ordentligt inslagna och märkta; till höger porträtt av Amir Mekky, ledare för det kriminella gänget Los Suecos.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Amir Mekky har under rättegången erkänt delar av åtalet mot honom. Foto: Polisens förundersökning

Malmönätverket Los Suecos ledare Amir Mekky döms till tolv års fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen fick Amir Mekky, ledaren för gänget Los Suecos, sin dom i Malmö tingsrätt. Han erkänner att han hanterat 55 kilo kokain och döms till tolv års fängelse och utvisning på livstid.

Amir Mekky åtalades för fem fall av grov narkotikabrottslighet. Han menar själv att det rör sig om ett och samma narkotikaparti – 33 kilo kokain som blandats ut till 55 kilo – och att det därför ska räknas som ett brott och inte fem olika brott som åklagaren gjort gällande.

Han var också åtalad för synnerligen grovt vapenbrott, något som han nekar till och som tingsrätten också friar honom för.

”Samhällsfarlig verksamhet”

Tingsrätten går i sin dom på åklagarens linje och dömer för fem olika brott. I domen skriver man att Mekky haft en ledande ställning i en organiserad verksamhet som spridit stora mängder narkotika i flera länder.

– Verksamheten har varit samhällsfarlig, anser tingsrätten.

Var aktiv på solkusten

Amir Mekky var ledare för en liga på spanska solkusten som 2018 misstänktes för kontraktsmord och sprängattentat. Ligan bestod av kriminella från Malmö och kom att kallas Los Suecos.

Rättegången i Spanien mot Amir Mekky och de medåtalade slutade med att samtliga fick kraftigt reducerade straff mot att de erkände brotten.

Tänker överklaga

Malmö tingsrätt anser att Mekky ska dömas till maxstraffet 14 år för grovt narkotikabrott, men att han får tolv år i Sverige eftersom straffet i Spanien kan räknas som en del av avtjänandet. Efter avtjänat straff ska han utvisas på livstid till Danmark där han är medborgare.

Amir Mekkys försvarare Enochson säger i en första kommentar att han förmodligen kommer att överklaga tingsrättens dom

Se i videon hur det gick till när gängledaren greps i Dubai 2020:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den misstänkte gängledaren förses med munskydd när han grips. Foto: Government of Dubai Media Office/State Security Dubai

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.