Vi har under en tid undersökt hur Adhd-kliniken i Köpenhamn ställer adhd-diagnoser och behandlar personer med adhd.
I en tid när många får vänta länge på att bli diagnostiserade säger man sig här kunna ta emot patienter inom en eller två månader och man vänder sig till svenska patienter.
Detta har samtalen med patienter visat
Upplevelsen av kliniken skiftar hos de 18 personer vi haft kontakt med, men flera av dem är kritiska till hur bland annat medicineringen går till. De berättar att de fått stora mängder narkotikaklassade mediciner utskrivna och att de själva har fått justera doseringen.
– Då ger man ju de ett ansvar som man via diagnosen har sagt att de har svårt att hantera, säger en överläkare i vår granskning.
En kvinna som under flera år fick mediciner utskrivna av klinikens läkare berättar om frikostig medicinering och brister i uppföljningen av biverkningar.
– Jag tog vansinnesdoser, slutade äta, hoppade över att sova, men lösningen var ändå hela tiden att ta mer medicin, säger hon.
För en annan person slutade det med psykos.
Kliniken vill inte ställa upp framför kamera
Vi hade gärna velat ställa frågor till klinikens ägare i en filmad intervju. Vår erfarenhet är att svaren då blir mer uttömmande och att kritiska frågor också hjälper den som blir granskad att få fram sina bästa argument.
Men vi har bara fått skriftliga svar, där kliniken bland annat säger att man följer danska riktlinjer för förskrivning av läkemedel.