Journalisten Fredrik Önnevall utanför rättssalen vid förhandlingen i hovrätten i Malmö. Foto: Johan Nilsson/TT

Hovrätten slår fast domen mot SVT-journalisten

Uppdaterad
Publicerad

Hovrätten över Skåne och Blekinge i Malmö fastslog idag tingsrättens dom om människosmuggling för de SVT-medarbetare som stått åtalade efter att ha hjälpt en syrisk flyktingpojke att ta sig till Sverige.

–Det är klart att jag hade hoppats att de skulle se det på ett annat sätt eftersom det verkligen finns utrymme att se det på ett annat sätt. Så där är jag besviken, säger en av de dömda SVT-medarbetarna, journalisten Fredrik Önnevall.

Händelsen inträffade i samband med inspelningen av TV-programmet Fosterland.

SVT-journalist döms för människosmuggling

Hovrätten över Skåne och Blekinge skriver att SVT-medarbetarna uppsåtligen har hjälpt den 15-årige syriske pojken att resa till Sverige och att det inte är straffritt med hänvisning till humanitära skäl.

Åklagaren ville att SVT-medarbetarna skulle dömas till tre månaders fängelse men hovrätten valde tingsrättens linje och dömde till villkorlig dom med samhällstjänst om 75 timmar.

Fredrik Önnevall kommer att överklaga domen och hoppas på en prövning av fallet i Högsta domstolen. Han menar att det finns ett större utrymme att tolka det humanitära undantaget.

– Det jag kan uppleva är att de gjort en ganska snäv tolkning av det humanitära undantaget, säger Fredrik Önnevall.

Kommer ni att överklaga domen?

Jag kan inte säga i nuläget om vi kommer att göra det. Vi kommer att göra en bedömning och sen fatta beslut. Men det kan inte uteslutas, säger Johan Larsson.

Händelserna inträffade under inspelning av dokumentärserie

Under inspelningen av dokumentärserien ”Fosterland” träffade de tre SVT-medarbetarna i teamet den 15-årige flyktingen Abed i Grekland, som bad dem att ta med honom till Sverige. De gjorde det, trots risken att de senare skulle kunna dömas för människosmuggling.

Teamet anmäldes av en privatperson efter det att ”Fosterland” sänts. I programmet visades bilder på när teamet träffade Abed, och hur teamet resonerade när de tog med honom till Sverige.

Kammaråklagare Kristina Amilon yrkade i tingsrätten på att de tre skulle dömas till fängelse i tre månader. Försvaret ansåg då att en friande dom var rimligt på grund av att handlingen utfördes av humanitära skäl.

Varför får han jobba kvar på SVT?

– Det är en samlad bedömning. Vi förstår att han hamnade i den här svåra situationen och agerade inte för egen vinnings skull utan på humanitära grunder. Och det har gjort att vårt beslut är att han har vårt förtroende fortfarande för att jobba kvar i företaget, säger Helena Olsson, programbeställare på SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT-journalist döms för människosmuggling

Mer i ämnet