• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Scandivanadiums vd David Minchin och en bit vanadium. Foto: SVT/W. Oelen

Gruvbolag hoppas på större vanadinfyndigheter i Tomelilla

Uppdaterad
Publicerad

När resultaten från provborrningarna efter batterimetallen vanadin i Hörbytrakten presenterades på onsdagen rapporterades det om uppskattade fyndigheter på 117 miljoner ton. Det innebär dock inte att det finns de mängderna vanadin.

Nu hoppas företaget bakom utvinningsplanerna, Scandivanadium, på större fyndigheter i Tomelilla kommun.

Det var positiva tongångar från gruvbolaget när resultatet från de första provborrningarna i Lyby utanför Hörby presenterades på onsdagen. Det rapporterades om mineraltillgångar på 117 miljoner ton.

De mängderna vanadin finns dock inte.

Mineraljakten i Skåne

– Det är en uppskattning gjord utifrån resultatet av provborrningarna. 117 miljoner ton är en massa där graden av vanadin är ungefär 0,4 procent, säger Scandivanadiums vd David Minchin.

– 0,4 procent är bra, men det kan vara så att det är högre i andra delar av Skåne där vi har undersökningstillstånd.

Så det kommer inte att starta någon utvinning i Hörbytrakten nu?

– Vi behöver fortfarande lära oss mycket mer om geologin i området, så det är inte aktuellt att ta något nästa steg förrän vi har genomfört provborrningar i fler av tillståndsområden, säger Minchin.

”Lägre än väntat”

Enligt Anita Ullmann, ordförande i protestnätverket VetoNu som bildats för att stoppa utvinningar i sydöstra Skåne, ändrar inte undersökningsresultatet något.

– Vi är inte förvånade över resultatet. Förekomsten är ju ungefär så stor som de själva har sagt, säger hon. Däremot pratar de om att försöka höja acceptansen för gruvdrift.  Samtidigt har de vägrat att ställa upp på en debatt mot oss. Vi får hoppas att de vill göra det nu, säger hon.

Att bolaget anger miljöskäl som en anledning att utvinna vanadin är inte heller något som Anita Ullman tar till sig.

– Vi är helt överens om att energifrågan är viktig, men det finns betydligt mer miljövänliga sätt att utvinna energi. Så kan man slippa att förstöra en hel näring, nämligen jordbruket.

Undersökningar i sydöstra Skåne

Företaget vill nu gå vidare och undersöka förekomsten av vanadin i sydöstra Skåne. Totalt i Skåne har man fått tillstånd att borra i elva olika områden, de flesta i Tomelilla kommun.

Foto: SVT

Men i sydöstra Skåne är motståndet mot utvinning stort, och de berörda markägarna har motsatt sig provborrningar.

Ärendet ligger nu hos Bergsstaten, statens handläggare av ärenden som rör prospektering och utvinning av mineral. Bergsstaten ska ta beslut om gruvföretagets så kallade arbetsplaner innan någon provborrning i Tomelillatrakten kan äga rum.

Att man valde att ansöka om undersökningstillstånd för just de här elva områdena i Skåne är ingen slump.

– Scandivanadium har valt borrplatser utifrån tidigare data. Det finns ju tidigare geologisk kunskap eftersom det skett mineralutvinning i Skåne tidigare, säger Minchin.

När Bergsstaten har hanterat arbetsplanen är oklart.

Därför vill man utvinna vanadin

Vanadin är ett metalliskt grundämne med atomnummer 23. Det används bland annat till vanadinbatterier som har flera fördelar: de är laddningsbara, har lång livscykel, snabb responstid och hög tolerans både för över- och underladdning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mineraljakten i Skåne

Mer i ämnet