I en by i Hörby, några mil utanför Österlen i Skåne, äger Otto Millbourn och hans bror en bit mark. Där har det brittiska bolaget Scandivanadium nu börjat provborra.
– Det känns inte något speciellt, själva provborrningen är en ganska liten yta de håller på med och de stör inte oss jättemycket, säger Otto Millbourn.
Under 2018 tog myndigheten Bergsstaten emot 676 överklaganden mot beslutet att ge undersökningstillstånd till aktörer och företag. Över hälften av dem gäller Skåne.
“Då har man i alla fall förhalat det hela”
Margareta Torkildsen är emot både gruvor och provborrningar i Hörby.
– Den som har upplåtit sin mark har ju ett stort ansvar. För om man inte ger tillstånd att provborra på sin mark har man i alla fall förhalat det hela.
Otto Millbourn tycker att det är en moralisk plikt att upplåta sin mark till provborrningar.
– Det är vanadin de letar efter här, men man får reda på allt möjligt om berggrunden i samband med detta. Kanske hittar vi mineraler som kan bota cancer här. Ska vi vara emot det då?
”Är borrhålet bevakat dygnet runt?”
Men grannar i byn har överklagat, och på Facebook har borrningarna lett till diskussioner där bröderna har pekats ut som svikare som släppt in bolaget på sin mark.
I en kommentar står det:
”Är borrhålet bevakat dygnet runt? Vad sägs om några spannar snabbindande cement?” skriver en annan.
Otto Millbourn säger att de känner av en fientlighet från andra i området.
– Vi följer lagen och gör så som lagen säger att vi ska göra. Ändå tycker människor att vi inte skulle ha accepterat det här. Vi hade naturligtvis kunnat överklaga, men varför då? Det hade kostat oss energi och tid, och det hade kostat skattebetalarna en massa pengar för resultatet hade ändå blivit detsamma.