Delad bild. Vänster bild visar ett bröst med tatuerad bröstvårta. Höger bild visar hand med handske som håller i ett taueringsverktyg

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sedan i somras måste den kvinna som vill ha en tatuerad bröstvårta på sitt rekonstruerade bröst betala det själv. I alla andra regioner i Sverige ingår det i cancervården Foto: SVT Arkiv

Inga fler tatuerade bröstvårtor när vården i Skåne sparar

Uppdaterad
Publicerad

Region Skåne erbjuder inte längre canceropererade kvinnor att få bröstvårtor tatuerade på rekonstruerade bröst gratis.

Sedan i somras måste den canceropererade kvinna i Skåne som vill ha en tatuerad bröstvårta själv stå för kostnaden, något TV4 var först med att rapportera om.

I alla andra regioner i landet ingår det i eftervården och i den nationella vårdplanen som alla regioner står bakom står det att drabbade kvinnor ska ha rätt till både bröstrekonstruktion och tatuering.

– Det var ett dyrt alternativ och vi jobbar med våra ekonomiska handlingsplaner. Just nu är det lite väntetid, men vi kommer att lösa det, säger Katarina Bexelius, verksamhetschef plastikkirurgen vid Skånes universitetssjukhus.

Totalt står just nu 76 kvinnor i kö för att få den här typen av tatuering i Skåne. I dagsläget finns inget bestämt datum för när patienternas eftervård kommer kunna slutföras.

”Betyder så mycket”

Den tidigare anställda tatueraren Linda Engman beskriver att tatueringarna ofta fungerar som ett sista steg i läkningsprocessen.

– Det må vara en liten grej, men det betyder så oerhört mycket. Självklart tycker jag att det behövs.

– Med tanke på vilken sårbar situation de här kvinnorna befinner sig i, både fysiskt och mentalt, kan man ifrågasätta om det i slutändan leder till andra vårdkrävande åtgärder.

Regionens förhoppning är att hitta en billigare lösning efter årsskiftet. Ett alternativ är att anställa sjuksköterskor som även kan jobba som tatuerare.

– Vi har haft svårt att hitta personer som har velat göra båda delarna. Vi tittar även på alternativ såsom upphandlingar och rekvisition, säger Katarina Bexelius.

I dagsläget tar Linda Engman emot kvinnor som själva väljer att bekosta sina medicinska tatueringar.

– Att se hur de här kvinnornas självförtroende väcks till liv är ovärderligt. Det finns inga pengar i världen som kan som kan kompensera för det.

SVT Nyheter Skåne har tidigare träffat tatueraren Linda Engman. Så här rapporterade vi då:

En tatuerare i Malmö tatuerar en bröstvårta på en kvinna som haft bröstcancer.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Bröstvårtor kan se så olika ut. Om de har en bröstvårta sedan innan, försöker jag göra den så realistisk som möjligt, säger tatueraren Linda Engman. Foto: Julia Wiberg/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.