Mathias Osvath, docent vid Lunds universitet. Foto: Erland Vinberg/TT

Kråkfåglar lika intelligenta som människoapor

Uppdaterad
Publicerad

Forskning vid Lunds Universitet visar att kråkfåglar har samma kroppsliga impulskontroll som människoapor, människans närmsta levande artsläktingar.

De flesta kanske tror att en liten kråkfågel inte har andra förmågor än att flyga runt och kraxa. Men Mathias Osvath, docent i kognitiv zoologi vid Lunds universitet har, tillsammans med kollegor, genomfört en studie som visar att kråkfåglars tänkande, åtminstone delvis, är uppbyggd på samma vis som människoapors – trots betydligt mindre hjärna.

För att komma fram till detta, har kråkfåglarna testats med ett genomskinligt rör. Fåglarna ska försöka komma åt en belöning i mitten av röret.

Impulskontroll

Många djur försöker att komma åt godbiten men stöter i röret. Andra mer smarta djur, som korpen, tar sig till öppningarna i sidorna.

– Detta visar att kråkfåglar har en kroppslig impulskontroll som människoaporna, säger Mathias Osvath.

Handlar inte om hjärnans storlek

Även om en kaja har cirka 96 gånger mindre hjärna än en gorilla så är de intelligenta på många sätt, de förstår sin omvärld och är sociala.

– Tänkande är uppbyggt av många enklare komponenter, bland annat kroppslig impulskontroll. Hjärnan hos fåglar är konstruerad på ett annat sätt än däggdjurens, men komponenterna i tänkandet tycks vara likartade, säger Osvath.

Svårare i verkligheten

Cylindertestet kan ju låta enkelt och genomförbart för en hund eller katt, men är faktisk svårare i verkligheten.

– Inga andra testade djur når samma nivå som kråkfåglar och människoapor. Inte ens andra apor kommer nära.

Hjärnans storlek underordnad

Betyder detta att korparna är närmare besläktad med oss människor?  

– Nej, likheterna beror på oberoende evolution. Det är oberoende evolution som ger fiskar och delfiner likartad kroppsform, eller fladdermöss och fåglar vingar, trots att deras gemensamma släktningar såg helt olika ut. Även intelligens kan uppstå oberoende

– Tidigare studier med det här testet har kommit fram till att det är hjärnans absoluta hjärnstorlek som avgör hur framgångsrik man är, men vi har nu visat att det gör den inte alls, avslutar Osvath.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.