Buddha statyn i stadsbiblioteket Malmö

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Buddha-statyn, kallad Salsāl, byggdes på 500-talet e.Kr. i Bamiyan, Afghanistan, och förstördes av talibanerna år 2001 Foto: Nilofar Langar

Malmö hyllar förbjuden kultur med Buddha på biblioteksväggen

Uppdaterad
Publicerad

Under förbjuden kulutrvecka anordnade Malmö stadsbibliotek programmet ”En natt med Buddha – Eko av tystnad”. I detta program visades en 18 meter hög bild av en av världens äldsta och största Buddha-statyer på en duk i Malmö stadsbibliotek. Den ursprungliga statyn, som fanns i staden Bamiyan i Afghanistan, sprängdes och förstördes av talibanerna år 2001.

Under evenemanget läste konstnärer historien och berättelserna om Buddhan i Bamiyan på olika språk för deltagarna och visade även upp dans och musik från Bamiyan.

Kulturförvaltningen i Malmö har utsett perioden från den 14 till den 20 oktober som veckan för de förbjudna kulturerna. Detta program har planerats sedan förra året och genomfördes i år för första gången praktiskt.

Veckan omfattar nästan 50 program om olika kulturer och konstformer som har varit förbjudna eller censurerade på olika platser och vid olika tider, sade Jasmina Dizdarevic, enhetschef dokumentation och yttrandefrihet i kulturförvaltningen i Malmö.

De två Buddha-statyerna, kallade Shāhmāmeh och Salsāl, byggdes omkring år 554 e.Kr. i en bergvägg i Bamiyan, Afghanistan. Den ena, Shāhmāmeh, är 38 meter hög, medan den andra, Salsāl, är 55 meter hög. Dessa statyer förstördes i mars 2001 på order av talibanernas ledare. År 2003 tillkom Bamiyan-dalen på UNESCO:s världsarvslista.

I programmet ”En natt med Buddha” visades bilden av Buddha-statyn Salsāl på väggen i Malmö stadsbibliotek.

En av anledningarna till att vi ville genomföra denna utställning var att avbilda ett kulturarv som har förstörts på grund av krig. Det är upp till besökarna att tolka dess betydelse, sade Jasmina Dizdarevic.

Buddha-statyerna symboliserar en tid när Afghanistan blomstrade inom kultur och konst. Bamiyan var ett kulturellt centrum dit konstnärer från hela världen kom. Jag tror att med förstörelsen av Buddha-statyerna ville talibanerna göra folket i Bamiyan eller Afghanistan främmande för sitt rika kulturella arv, sade Monirah Hashemi.

Monirah Hashemi, dramatiker och teaterskådespelerska, är idé skaparen bakom detta program och har designat det i samarbete med Malmö stadsbibliotek.

”En natt med Buddha” har sedan 2013 anordnats varje år i Bamiyan-dalen, där de förstörda Buddha-statyerna en gång stod, med deltagande av lokalbefolkningen och konstnärer. Men sedan 2021 har programmet hållits utanför Afghanistan, eftersom talibanerna har förbjudit dessa evenemang.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.