Matmissionen i Malmö hinner knappt med den stora efterfrågan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Högt tryck och fler medlemmar, så summerar butikschefen året på Matmissionen. Foto: SVT/Hamza Ftouni

Matmissionen: Flest i Malmö som lever under ekonomisk utsatthet – i hela Sverige

Publicerad

Trycket på Matmissionens butik i Malmö har ökat signifikant sedan förra julen. Det här året har antalet medlemmar ökat med över tusen personer.

I fattigdomsrapporten som årligen görs av stadsmissionen toppar Malmö statistiken över ekonomisk utsatthet och fattigdom. Enligt Matmissionen har det blivit värre under det senaste året.

– Många barnfamiljer, där en hel del av dem är ensamstående mammor, men även pensionärer är våra typiska medlemmar. Pensionärerna har varit väldigt försiktiga men de har börjat besöka oss oftare på senare tid, säger butikschefen Maria Kratz-Larsen.

Längre öppettider och fler butiker

För att kunna möta den stora efterfrågan så är Matmissionen fortsatt beroende av att varor från företag som riskerar att bli svinn doneras. Andra metoder för att möta efterfrågan är att man i framtiden kommer ha längre öppettider och på sikt även öppna nya butiker, säger Maria Kratz-Larsen.

– Vi kommer att utöka våra öppettider med två timmar till, vi har anställt mer personal för att kunna få in fler företag som donerar mat och jag vet inte när men vi kommer även att öppna upp fler butiker då behovet inte bara är stort i Malmö utan över hela Skåne.

OM MATMISSIONEN

Matmissionen är en social matbutik som vill göra det möjligt för människor som lever i ekonomisk utsatthet att handla mat till reducerat pris. Personer med låg inkomst som har svårt att få pengarna att räcka till i vanliga livsmedelsbutiker kan söka om medlemskap.

Om du lever på försörjningsstöd, etableringsersättning, garantiersättning eller Migrationsverkets dagersättning är du automatiskt kvalificerad för ett medlemskap.

Lever du på sjukersättning, sjukpenning, A-kassa, pension, föräldrapenning, aktivitetsersättning, aktivitetsstöd, har löneutmätning eller månadslön efter skatt som understiger 12 163 kronor kan du bli medlem.

Källa: Matmissionen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.