Mannen greps av insatsstyrkan förra året. I hans hem fann polisen dyra märkesklockor- och kläder samt kontanter. I hans kryptoplånbok fanns över 50 transaktioner på ett totalt värde av nästan 2,9 miljoner kronor i bitcoin. Foto: Polisens förundersökning

Misstänks ha tjänat miljontals kronor i bitcoin på knarkaffärer

Uppdaterad
Publicerad

Genom att organisera insmuggling och försäljning av kokain i Sverige ska en man i 35-årsåldern ha tjänat miljontals kronor i kryptovaluta, enligt misstankarna. Nu riskerar han ett långt fängelsestraff för synnerligen grova narkotikabrott.

Två män i 35-årsåldern åtalas för att ha varit del av en organiserad narkotikasmuggling av 43 kilo kokain till Sverige under våren 2020.

Åtalet bygger på läckta konversationer från de hackade Encro- och Sky Ecchattarna.

De två männen misstänks för att bland annat ha haft kontakt med utländska smugglare, organiserat transporten av kokainet till Sverige och arrangerat omlastningsplatsen.

– Jag påstår att det är ett led i en organiserad brottslighet som innefattar handel med narkotika, säger kammaråklagare Emma Ohlsson.

Tjänade miljontals kronor i Bitcoin

En av männen misstänks dessutom för grovt penningtvättbrott, då han ska ha tagit emot bitcoins till ett värde av nästan 2,9 miljoner kronor.

Pengarna kommer från marknadsplatsen Flugsvamp på darknet och ska enligt åtalet härröra från handel med narkotika.

Han ska därefter ha försökt dölja att de kommer från brott genom olika utbetalningar. Bland annat har Skatteverket utrett en misstänkt skenanställning i ett försök att tvätta pengar – något som mannen bestämt förnekar.

”Anmärkningsvärda detaljer”

Enligt polisens utredning av hans ekonomi ska hans inkomster inte matcha det leverne han hade. I hans hem hittade de dyra klockor, köp av bilar och märkeskläder.

– I den finansiella utredningen har vi hittat flera detaljer som vi tycker är anmärkningsvärda och inte se i en allt igenom legal ekonomi, säger kammaråklagare Emma Ohlsson.

Mannen förnekar brott och att pengarna kommer från brottslig verksamhet. Även den andra mannen, som just nu sitter i fängelse för annan narkotikabrottslighet, förnekar brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.