– Om man tänker att det inte är så svårt så tror jag att den personen inte är inne i ett beroende. Då har man redan koll på sin ekonomi och det är ju jättebra, det är målet med mina tips, säger hon.
Själv hamnade hon inte hos Kronofogden. Med ett jobb vid sidan av studierna och ett extra stort CSN i januari kunde hon bli av med de sista fakturorna.
Klarna bemöter kritiken
Från Klarnas håll säger man att man är medveten om sitt ansvar och att ett köp hos dem ofta är unga personers första kontakt med kreditmarknaden.
– Vi lånar bara ut till personer med god betalningsförmåga och ser att unga betalar tillbaka i samma utsträckning som äldre, säger pressansvarig Joel Hedin.
Enligt Klarna betalas 99 av 100 fakturor innan de skickas till inkasso. De senaste två åren har man minskat betalningsförelägganden hos Kronofogden med 35 procent, trots att antalet köp med bolaget ökat.
Ungas skulder hos Kronofogden
- Vid årsskiftet 2024/2025 hade 437 000 personer betalningsanmärkningar hos Kronofogden, sammanlagt 140 miljarder kronor.
- Personer under 25 år hade skulder på totalt 2 miljarder kronor, en siffra som ökat stadigt senaste åren.
- De vanligaste skulderna handlar om underhållsstöd och skatteskulder men rikskronofogden Fredrik Rosengren har tidigare sagt till SVT att just ”Köp nu, betala senare”-erbjudanden bidrar till att skulderna ökar.
- Enligt Klarna står de för 1 procent av fallen hos Kronofogden.
Källor: Kronofogden och Klarna
Så löste jag det
Så löste jag det
Marie • Badankor verkar inte jättebra hur gör man om man ska skölja ur en kladdig skål eller liknande om man har ätit fil eller keso på eftermiddagen för att man ska träna efter jobbet? Man kanske inte vill ställa den som den är i diskmaskinen. Ser inte riktigt att det löser några problem utan skapar andra.
Hur man sparar mer. • Såhär gör man för att hålla koll på sin ekonomi och samtidigt spara pengar:
Varje gång du köper något med ditt kort. Gå in på internetbanken och se till att du har jämna 100, 500 eller 1000 lappar på ditt kort. Du skickar alltså över till sparkontot varje gång du handlar nåt. På så sätt sparar du lite och du håller koll på dina pengar. Men du lurar också dig själv av allt är lite dyrare, när varje småköp "kostar" 100 kr eller kanske 1000 kr. Beroende på var du väljer och hur din ekonomi är. Jag jag gjort så och det funkar faktiskt! Jag sparar mer och köper mindre.
Så löste jag det
Det här är en del i SVT:s satsning Så löste jag det.
Har du stött på ett problem i din vardag, och hittat ett kreativt sätt att lösa det? Kan din lösning hjälpa andra?
Nu kan du berätta i SVT:s satsning, hör av dig till salostejagdet@svt.se!