Tredelad bild. Till vänster: person vid laptop. I mitten: person i kostym. Till höger: mobilskärm.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hon kände att hon inte hade kontroll över sitt köpbeteende och tog ständigt nya krediter. Nu berättar Nora, 22, hur hon lyckades bli av med sitt beroende av Klarna. Foto: Otto Johansson/SVT

Nora, 22, om att övervinna Klarnaberoende – här är hennes lösning

Uppdaterad
Publicerad

Köp nu, betala senare. I dag är det standardförslaget vid köp på internet. Nora Löfvén, 22, i Kävlinge kände att fakturorna blivit som ett beroende och satte som sitt nyårslöfte att få ett slut på pengarullningen.

– Om man tänker att det inte är så svårt så tror jag att den personen inte är inne i ett beroende. Då har man redan koll på sin ekonomi och det är ju jättebra, det är målet med mina tips, säger hon.

Själv hamnade hon inte hos Kronofogden. Med ett jobb vid sidan av studierna och ett extra stort CSN i januari kunde hon bli av med de sista fakturorna.

Klarna bemöter kritiken

Från Klarnas håll säger man att man är medveten om sitt ansvar och att ett köp hos dem ofta är unga personers första kontakt med kreditmarknaden.

– Vi lånar bara ut till personer med god betalningsförmåga och ser att unga betalar tillbaka i samma utsträckning som äldre, säger pressansvarig Joel Hedin.

Enligt Klarna betalas 99 av 100 fakturor innan de skickas till inkasso. De senaste två åren har man minskat betalningsförelägganden hos Kronofogden med 35 procent, trots att antalet köp med bolaget ökat.

Ungas skulder hos Kronofogden

  • Vid årsskiftet 2024/2025 hade 437 000 personer betalningsanmärkningar hos Kronofogden, sammanlagt 140 miljarder kronor.
  • Personer under 25 år hade skulder på totalt 2 miljarder kronor, en siffra som ökat stadigt senaste åren.
  • De vanligaste skulderna handlar om underhållsstöd och skatteskulder men rikskronofogden Fredrik Rosengren har tidigare sagt till SVT att just ”Köp nu, betala senare”-erbjudanden bidrar till att skulderna ökar.
  • Enligt Klarna står de för 1 procent av fallen hos Kronofogden.

Källor: Kronofogden och Klarna

Så löste jag det

Så löste jag det

Kenta • Den bästa affären o lösningen är att betala vid köpet, annars får man spara tills man har pengarna. Ha aldrig skulder.

Kalle • Må Gud välsigne mannen som tänkte på killarna och nattfotbollen. Sådant vill man se mera av. Bravo!

Marie • Badankor verkar inte jättebra hur gör man om man ska skölja ur en kladdig skål eller liknande om man har ätit fil eller keso på eftermiddagen för att man ska träna efter jobbet? Man kanske inte vill ställa den som den är i diskmaskinen. Ser inte riktigt att det löser några problem utan skapar andra.

Emilia • Stängsel runt sin odling för att skydda sådden. Journalisten tar upp allemansrätten? Lika relevant som om han stängslat in sin gräsmatta framför huset. En mer intressant fråga hade varit hur mycket 1,5 mil stängsel och stolpar med arbete har kostat honom.

Ali • Jag är själv invandrare och är kritiskt till detta då det enligt mig borde vara ett krav att kunna läsa och skriva på Svenska efter 22 år i Sverige. Att ställa krav i Sverige idag är tydligt ganska kränkande tydligen.

Juline • Hon säger det själv, att hon kan läsa tillräckligt för att förstå trafikinformation.

Fantastisk med muntliga prov, det hjälper många som har språkstörning, dyslexi och ADHD!
BRA JOBBAT Jamila och Stort Grattis!

Olof Magnus Söderberg • Jag kan tycka att man ska kunna läsa svenska på grundskolennivå för att få ett svenskt körkort.

Linda • Stort grattis till körkortet Jamila!

Kim • Hur gör man med vägskyltar och andra uppmaningar när man inte kan förstå skyltarna?.

Jamila, i inslaget här, svarar att hon kan läsa tillräckligt för att kunna köra bil och förstå skyltar, men behövde muntligt stöd för att kunna svara på frågorna på testet.

Petti Meter • Men att ta körtkort utan att kunna läsa….är det så trafiksäkert?
Idag är det ju mycket text information på plåt skyltar för att inte tala om så kallade smart skyltar med ny information hela tiden….
Om det inte behövs, var ska vi då skylta i huvudtaget? Kostar bara skattepengar….

Hur man sparar mer. • Såhär gör man för att hålla koll på sin ekonomi och samtidigt spara pengar:
Varje gång du köper något med ditt kort. Gå in på internetbanken och se till att du har jämna 100, 500 eller 1000 lappar på ditt kort. Du skickar alltså över till sparkontot varje gång du handlar nåt. På så sätt sparar du lite och du håller koll på dina pengar. Men du lurar också dig själv av allt är lite dyrare, när varje småköp "kostar" 100 kr eller kanske 1000 kr. Beroende på var du väljer och hur din ekonomi är. Jag jag gjort så och det funkar faktiskt! Jag sparar mer och köper mindre.

Så löste jag det

Det här är en del i SVT:s satsning Så löste jag det.

Har du stött på ett problem i din vardag, och hittat ett kreativt sätt att lösa det? Kan din lösning hjälpa andra?

Nu kan du berätta i SVT:s satsning, hör av dig till salostejagdet@svt.se!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Så löste jag det

Mer i ämnet