Barn ligger på sin mammas bröst efter förlossningen

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– De bara pressade ut barnet – mot min vilja, säger Olivia som födde sitt andra barn i Lund på sjukhuset. Hör mer i klippet om händelsen som hon menar är ett övergrepp på hennes rättigheter som patient. Foto: Privat

Olivia får rätt – Region Skåne kan ställas inför rätta för användandet av yttre press

Uppdaterad
Publicerad

Olivas förlossning i Lund avslutades med ”yttre press” – barnmorskan la sig över hennes mage och tryckte ut barnet – trots att den födande mamman skrek nej. Olivia stämde Region Skåne som i stället erbjöd en förlikning på 75 000 kronor som hon bestämt tackade nej till.

Och nu ger Högsta domstolen henne rätt – regionen slipper inte undan en rättsprocess där Olivias grundläggande fri- och rättigheter ska prövas.

”Den som på rimliga grunder påstår att hans eller hennes grundläggande fri- och rättigheter har överträtts, har rätt att få påståendet prövat”, skriver Högsta domstolen i ett pressmeddelande.

Beslutet ger Olivia rätt till en ordentlig rättsprocess där hennes rättigheter som patient och födande ska prövas.

Region Skåne vill inte medge fel

Olivia stämde regionen för att barnmorskan inte lyssnade på henne utan forcerade ut barnet.

Regionen ville inte erkänna fel men erbjöd en förlikning på 75 000 kronor. Betalningsskyldigheten ”ska inte uppfattas som ett medgivande av att Region Skåne har överträtt Olivias kroppsliga integritet på sätt som görs gällande i Olivias stämningsansökan”, uppgav regionen i domstolsförhandlingarna.

Tackade nej till 75 000 i förlikning

Pengarna tackade Olivia bestämt nej till.

– Olivia tycker inte det viktigaste är pengarna utan en upprättelse. Man kan inte ducka ett ansvarsutkrävande genom att betala sig fri, säger Helena Myrin som är jurist på Centrum för rättvisa som driver ärendet.

Olivias fall blir nu vägledande i liknande ärenden.

– Det är väldigt stort. HD tar upp det för att det varit oklart tidigare i sådana här situationer och nu är det tydligt att man inte med pengar kan slippa en process, säger Helena Myrin.

I videon ovan berättar Olivia om sin förlossning.

”Ansvaret ska ligga på regionen”

Nu kommer processen fortsätta i Kristianstad tingsrätt – över två år senare.

– Nu ska vi äntligen få själva överträdelsen av Olivias rättigheter prövad, säger Helena Myrin.

Hon betonar också att ansvaret inte ska läggas på den enskilda barnmorskan – som hävdar att hon inte minns händelsen och som inte har velat delta i en rättsprocess – utan på Region Skåne.

– Det är deras skyldighet och ansvar att se till att personal är informerade om det här och har möjligheter att arbeta på ett patientsäkert sätt.

Region Skåne vill inte säger så mycket för tillfället.

– Vi får avvakta och se hur tingsrätten vill fortsätta handläggningen. Om de vill ha en muntlig förberedelse eller hur det ska handläggas, säger regionjurist Åsa Nordström.

Olivia mot Region Skåne – här är ärendet i korthet:

  • Olivia födde sitt andra barn och var tydlig i både vårdplan och förlossningsbrev att hon inte ville att metoden ”yttre press” skulle användas.
  • De flesta regioner avråder från att använda metoden på grund av risker för både barn och födande.
  • Trots att Olivia hade en normal förlossning och det inte fanns några risker så trycktes barnet ut ur henne. Detta trots att hon samt partnern tydligt sa nej.
  • Ärendet har kritiserats av Ivo, Inspektionen för vård och omsorg, för att barnmorskan inte journalförde ordentligt och för att Olivia fick bristande stöd.
  • Även Löf, regionernas gemensamma och rikstäckande försäkringsbolag för patienter, har kritiserat Region Skåne.
  • Olivia stämmer Region Skåne som inte vill medge överträdelser av hennes rättigheter men vill betala ut en förlikning på 75 000 kronor.
  • Ärendet går hela vägen upp i Högsta domstolen som nu ger Olivia rätt. Nu ska själva sakfrågan och patientlagstiftningen prövas i Kristianstad tingsrätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.