Foto: Linda Fridh/SVT

Läkarens kritik mot Vårdexpressen: ”Döpte om det till Vårdsnigeln”

Uppdaterad
Publicerad

Idag torsdag börjar slutpläderingarna i rättegången om Region Skånes upphandling av Vårdexpressen. Flera vittnen har de senaste dagarna berättat om riskerna med det påstådda AI-verktyget. Om Vårdexpressen var farligt för patienterna kan det ha betydelse för straffvärdet, anser åklagaren.

– Det kom förslag på diagnoser och behandlingar. Och ibland kunde det vara helt tokigt och att det inte alls stämde överens med min bedömning, sa en specialistläkare i allmänmedicin vid en av de vårdcentraler där Vårdexpressen pilottestades under hösten 2019.

Läkaren vittnade om att hon till slut struntade i verktygets förslag på diagnoser och gjorde sin egen bedömning. Men hon befarade att yngre och mindre erfarna läkare litade på verktyget som påstods innehålla artificiell intelligens.

– Jag ser en oerhörd risk med att det blir fel. Om de litar för mycket på systemet och inte har den erfarenheten och litar på sig själva, sa läkaren i Malmö tingsrätt.

Foto: Linda Fridh/SVT

Kallades ”Vårdsnigeln”

På den aktuella vårdcentralen avbröts pilotförsöket i förtid.

– Vi framförde massiv kritik till vår verksamhetschef, sa läkaren och fortsatte:

– Så som det presenterades skulle det här revolutionera allting och det skulle vara det bästa redskapet. Det skulle vara så bra för patienterna, det skulle vara så bra för personalen och framför allt skulle det bespara läkarna oerhört mycket arbete. Ingen av de här sakerna uppfylldes. Jag döpte om systemet till ”Vårdsnigeln” för att det tog en sådan fruktansvärd tid.

”Tusentals diagnoser”

När kammaråklagare Thomas Forsberg förhörde Damon Tojjar om hur många diagnoser som Läkarexpressen, senare kallad Vårdexpressen, kunde hantera, svarade han följande:

– Alla diagnoser går att sätta i Läkarexpressen. Det handlar om tusentals.

Åklagaren ställde även frågor om hur vårdverktyget använde sig av AI, artificiell intelligens. Tojjar svarade undvikande på frågan men framhöll samtidigt bestämt att verktyget var ett AI-system.

”Det var patientfarligt”

Åklagaren kallade även Kristina Sundquist, professor i allmänmedicin, att vittna i rättegången.

– Det finns idag inget fungerande verktyg någonstans i världen där man kan ställa diagnoser, sa professor Sundquist, även verksamhetschef vid Centrum för primärvårdsforskning i Malmö, och fortsatte:

– Jag blev väldigt, väldigt skeptisk när jag hörde första gången att man skulle ha ett diagnosverktyg i primärvården. Primärvården är inte en diagnos, det är alla diagnoser, alla symptom, alla sjukdomstecken. Det ser jag som en omöjlig uppgift i dagsläget och definitivt ingenting för ett litet bolag.

– Jag bedömde att det var patientfarligt, sa Kristina Sundquist.

Tillbakavisar kritiken

Damon Tojjar hävdade återkommande i rätten att Vårdexpressen inte utgjorde någon fara för patienternas säkerhet.

– Det finns ingen diagnos som kan riskera att vilseleda vårdpersonalen, sa Damon Tojjar, i förhör med sin försvarare Lars Kruse.

– Anser du att det här verktyget på något sätt riskerar patientsäkerheten? frågade advokat Kruse.

– Nej. Samtliga beslut fattas av legitimerad vårdpersonal, sa Vårdinnovations tidigare vd Damon Tojjar.

Foto: Linda Fridh/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårdexpressen

Mer i ämnet