I de svenska riktlinjerna rekommenderas att man börjar på en låg dos som sedan successivt trappas upp. Varje gång som preparatet ändras eller dosen trappas upp, bör puls och blodtryck kontrolleras. Foto: Claudio Bresciani/TT

Så går medicineringen till i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Adhd-kliniken i Köpenhamn följer inte de svenska riktlinjerna när det gäller uppföljning av personer som får narkotikaklassad medicin – trots att man vänder sig till svenskar.  

Orsaken är att det svenskägda vårdföretaget etablerat sig i Danmark.

SVT har varit i kontakt med 18 patienter som har fått sin diagnos på Adhd-Kliniken i Köpenhamn. Sju av dem har fått stora mängder narkotikaklassade läkemedel utskrivna och själva fått experimentera med olika preparat och doser.   

– Jag tycker generellt inte att det låter bra, och att ge patienter som man har sagt har adhd, ansvaret för att planera och organisera sin medicinutprovning, det är ju galet. Då ger man ju de ett ansvar som man via diagnosen har sagt att de har svårt att hantera, säger Lena Nylander, överläkare och specialist i allmän psykiatri på Lunds universitet.  

SVT granskar Adhd-kliniken

Puls och blodtryck varje vecka 

I de svenska riktlinjerna rekommenderas att man börjar på en låg dos som sedan successivt trappas upp. Varje gång som preparatet ändras eller dosen trappas upp, bör puls och blodtryck kontrolleras. Vanligtvis en gång i veckan.  

– Här i Region Skåne har patienten kontakt med en sjuksköterska som är specialist på adhd-läkemedel när medicinen provas ut. Vi har standardiserade vårdprocesser om hur det här ska gå till, säger Anna Nyhlén, överläkare inom psykiatrin i Malmö/Trelleborg.  

Läkemedel bara en del i behandlingen 

Enligt de nationella riktlinjerna ska läkemedel bara vara en del av behandlingen.  

– Beroende på problemformulering kompletteras läkemedelsbehandlingen med psykologisk behandling och/eller arbetsterapeutiska insatser som syftar till att anpassa vardagen efter personens svårigheter, säger Anna Nyhlén. 

Följer inte svenska riktlinjer 

Trots att Adhd-kliniken har svensk personal och riktar sig till svenska patienter som sedan i många fall remitteras vidare till den svenska psykiatrin, väljer man att inte följa svenska riktlinjer. Däremot menar kliniken att de följer danska riktlinjer, som tillåter att man endast har kontakt med patienter via mejl och telefon.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon får du en sammanfattning av granskningen – på 60 sekunder. Foto: SVT/Qbtech

Så här svarar Adhd-Kliniken i ett mejl

”Vi följer de danska retningslinjerna vid medicininsättning och efterkontroller. Det innebär inte att vi regelmässigt gör fysiska kontroller en gång i veckan initialt enligt de svenska rekommendationerna, utan har kontakt med patienterna via e-post och telefon. Varje patient handläggs dock individuellt utifrån förutsättningarna, och hänvisas vid behov till kontroller på hemmaplan för olika parametrar, t ex blodtryck. Patienterna besöker sin vårdcentral och återkopplar resultaten. Det första fysiska återbesöket är inom åtta veckor (tidigare vid behov) och därefter återbesök ca var sjätte månad.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar Adhd-kliniken

Mer i ämnet