Det är en bister Torbjörn Paulsson som kliver ner i sin fiskebåt i hamnen i Lomma. Han är en av ett fåtal personer som fortfarande bedriver kommersiellt fiske på sjurygg – eller kvabbso som han kallar den – i Öresund.
Det är fiskens ägg, stenbitsromen, han är ute efter. Den utgör Torbjörn Paulssons främsta inkomstkälla några månader om året – men kanske inte länge till.
Fiskstoppet på torsk som infördes för fyra år sedan var ett hårt slag. Händer samma sak med sjuryggen kan det bli dödsstöten för Torbjörn Paulssons fiskeverksamhet, säger han.
Länsstyrelsen: Situationen är akut
Linus Larliander är fiskekonsulent på Länsstyrelsen i Skåne. Det är han som tillsammans med kollegor ligger bakom kravet på fiskestopp. Danmark förbjöd fiske efter sjuryggen vid årsskiftet – och nu vill länsstyrelsen följa efter.
Linus Larliander säger att sjuryggen kan försvinna från Öresund för all framtid om inget görs. Uppfattningen baserar han på fiskarnas fångstatistik och på rapporter från fiskarna själva.
– Som situationen är nu så är det akut att något måste göras.
Hoppas på kvoter
Havs- och vattenmyndigheten väntas fatta beslut i frågan i början av 2025. Hur långt fiskestoppet kan bli återstår att se. På längre sikt hoppas Linus Larliander få till stånd någon form av reglering av sjuryggsfisket. I dag är det kommersiella fisket på sjurygg helt oreglerat, vilket är ovanligt.
– Någon form av vetenskapliga råd bör finnas. Sen om det är kvoter eller tider det vet jag inte.
Fiskaren Torbjörn Paulsson tycker att fiskekvoter är en god idé. Frågan är enligt honom om det kommer finnas någon som kan fiska enligt kvoterna, om och när fiskestoppet väl är över.
–Risken är stor att där inte är några fiskare kvar om tre år, säger han.
I klippet ger Torbjörn Paulsson sin bild av hur sjuryggen mår – och vad man ska göra åt det.