Under flera år har det förekommit klagomål av olika slag mot mannen. Foto: Johan Nilsson/TT

Strypgrepp och sexuella trakasserier – anställd på Sis-hemmet Råby i Lund kan få sparken

Uppdaterad
Publicerad

Mannen är just nu avstängd från Råby Sis-hem i Lund. Och det kan bli så att han inte får komma tillbaka. Detta då han ska ha gjort sig skyldig till flera överträdelser.

En anmälan om tilltänkt avsked har skickats till Sis personalansvarsnämnd, som kommer att besluta om mannen ska avskedas eller inte.

I anmälan framkommer det att mannen ska ha sexuellt trakasserat en ungdom samt tagit strypgrepp på en annan, något en kollega har bevittnat.

– Jag kan inte kommentera detta då det ännu inte finns ett beslut om avsked, säger Lina Lindkvist, kvalitetschef på Sis-hemmet.

Tidigare dömd

Mannen är sedan tidigare dömd, bland annat för brott mot knivlagen.

Han blev timanställd på ungdomshemmet 2021 och blev fast anställd 2023.

Upprepande överträdelser

Strypgreppet utredas redan under 2022 och då blev det ingen disciplinär åtgärd utan en ”påminnelse om skyldigheter i anställningen”. En sådan påminnelse fick han även 2023 då han bland annat kommenterat ungdomars utseende på olämpligt sätt.

De sexuella trakasserierna ska ha förekommit under en längre tid mot en specifik ungdom.

SVT Nyheter har tidigare rapporterat om problemen på SIS-hem gällande sexuella övergrepp och våld.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.