Arkivbild. 41-åringen var enligt polisen inblandad i konflikterna mellan olika kriminella falanger i Malmö. Bilden är från polisens arbete efter att en man från K-falangen skjutits ihjäl vid köpcentrumet Mobilia 2015. Foto: Mikael Nilsson

Gängledare gripen i Spanien för grova narkotikabrott i Malmö

Uppdaterad
Publicerad

En 41-årig man har gripits av spansk polis i närheten av Barcelona misstänkt för synnerligen grov narkotikasmuggling och synnerligen grovt narkotikabrott i Sverige.

Den gripna 41-årige mannen är enligt uppgifter till SVT Nyheter Skåne ledare för den så kallade M-falangen i Malmö, ett kriminellt nätverk som huvudsakligen ägnar sig åt narkotikahandel.

Mannen var en central figur under gängkrigen i Malmö under mitten av 2010-talet. 

Då sköts flera personer ur båda sidor av konflikten till döds, bland annat 41-åringen bror. 

Sedan hösten 2017 har han varit skriven som utvandrad ur landet, samtidigt som myndigheterna försökt driva in skatteskulder utan att lyckas.  

Greps utanför Barcelona

Mannen greps utanför Barcelona i Spanien under tisdagen. Han är på sannolika skäl misstänkt för synnerligen grov narkotikasmuggling och synnerligen grovt narkotikabrott i maj 2020. Brotten ska enligt misstankarna ha begåtts huvudsakligen i Malmö.

– Jag menar att den här brottsligheten pågått inom ramen för kriminella nätverk, och det är en person som som varit intressant för polisen i många år, säger åklagare Lisa Åberg till TT.

Misstänkt för grova narkotikabrott i Malmö 2020

Däremot har polisen inte utrett narkotikabrotten sedan 2020 utan det är något som polisen arbetat med ”i närtid”. Mer vill kammaråklagare Lisa Åberg inte säga med hänvisning till den pågående förundersökningen.

Men hon understryker:

– Han är kopplad till organiserad brottslighet enligt mig, men han är inte som jag ser det en del i någon av de dödliga konflikter som pågår i Sverige nu.

Mannen kommer troligen lämnas över till Sverige – en process som kan ta upp till tre månader.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.