Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Vi är väldigt stolta över våra vindskydd, säger Martin Björklund från arkitektnätverket Arknat. Se klippet med Skåneledens spektakulära nya övernattningsplatser. Foto: Hans Larsson/SVT

Arkitektritade vindskydd – gratis lyx på Skåneleden

Publicerad

Är du typen som kräver arkitektritat och skandinavisk design i toppklass? Då lär du gilla de nya vindskydden på Skåneleden.

Ett vindskydd är på sätt och vis själva essensen av arkitektur – så litet och så många funktioner. Åtminstone enligt Martin Björklund, arkitekt och ordförande för organisationen Arknat.

– Det var så här människan började bygga för hundratusentals år sedan, filosoferar Björklund.

Han smeker ömt de matta brädorna i det fågelholkliknande redet. Platsen är Barsebäckshamn, en av nio övernattningsplatser längs Skåneleden som nu kan stoltsera med eget, specialdesignat vindskydd.

– Vi är väldigt stolta över dem. Det är en glädje varje gång vi får lämna över ett vindskydd åt allmänheten, säger Martin Björklund.

Varje vindskydd unikt

Varje sommar samlar organisationen arkitektstudenter från hela Skandinavien för att formge och med gemensamma krafter uppföra nya vindskydd.

På sex år har Arknat – en bokstavlig sammansmältning av begreppen arkitektur och natur – lämnat efter sig 18 unika byggnadsverk. Hälften av dem återfinns i Ångermanland och hälften i Skåne, samtliga utformade efter den omgivande naturen.

Fritt idéflöde

– Idéerna har fått flöda fritt. Själv var jag med och byggde vid Eksholmssjön i Svedala, ett tvåvånings-vindskydd som lånar sina former från näckrosbladen i sjön. Lite annorlunda att sova i än ett konventionellt vindskydd, försäkrar Oskar Nilsson, en av de deltagande arkitektstudenterna.

I sommar fortsätter Arknat att bygga nya vindskydd i Småland och Östergötland.

Se videon med några av de mest spektakulära vindskydden längs Skåneleden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.