Skylt som visar vägen till förlossningen i Malmö.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör vilka risker Vårförbundet ser med tolvtimmarspass på förlossningen i klippet. Foto: Johan Nilsson/TT

Tolvtimmarspass för barnmorskor i Malmö under sommaren – facket slår larm

Publicerad

Den extra kompensationen och bemanningsbarnmorskorna är borta från förlossningen i Malmö denna sommaren. För att lösa bemanningen ska ordinarie personal jobba tolvtimmarspass. Nu tar Vårdförbundet upp stridsyxan.

Vårdförbundet har nu vänt sig till Arbetsmiljöverket genom en 6:6a-anmälan. I den skriver de att det de vanliga svårigheterna med bemanning under sommaren i år är ännu värre.

Sedan i början av året är det hyrstopp, vilket innebär att bemanningen måste lösas med egen personal. Dessutom har regionen tagit bort extraersättningen för övertidspass. I anmälan menar företrädare för Vårdförbundet att det fanns 550 olösta vakanser inför sommaren och att den risk- och konsekvensanalys som gjorts pekar på undermåliga åtgärder.

Vårdförbundet: Tolvtimmarspass ohållbart

För att lösa bemanningen är planen att personal ska jobba tolvtimmarspass utan inplanerad rast. Facket anser att det bidrar till en ohållbar arbetsmiljö som riskerar att leda till uppsägningar, sjukskrivningar och etisk stress för att inte kunna upprätthålla patientsäkerheten.

Göran Lingman, tillförordnad verksamhetschef för kvinnosjukvården på Sus, intygar dock att födande föräldrar kan känna sig trygga i sommar.

– Det kan jag lova, det är det som är syftet med detta, säger han.

Samtidigt medger han att situationen inte är optimal.

Hör huvudskyddsombudet Jessica Hasselquist och verksamhetschefen Göran Lingman om läget i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.