Regionstyrelseordförande Carl Johan Sonesson (M). Foto: Anders Eeg-Olofsson/SVT

Trots rekordmånga smittade – regionråd tror inte på skärpta restriktioner

Publicerad

De regionala coronarestriktionerna för Skåne kommer troligen att fortsätta – men behöver inte skärpas ytterligare. Det menar regionrådet Carl Johan Sonesson (M).

De regionala coronarestriktioner gäller till och med tisdag i nästa vecka. Då fattar Folkhälsomyndigheten ett nytt beslut. Men enligt Region Skånes högsta politiker är det troligt att restriktionerna kommer att behållas.

Även om rekordmånga covidfall konstaterats i Skåne i veckan ser Carl Johan Sonesson en viss ljusning.

– Smittspridningstakten har minskat men antalet människor med smitta har ökat, säger han.

Han menar att de regionala restriktionerna hittills varit bra tilltagna, och ser inget behov att skärpa dessa ytterligare.

Influensasäsong hotar

Något som gör situationen mer besvärlig än vårens stora spridning är att höstens coronavåg riskerar att sammanfalla i tid med säsongsinfluensan.

– Det är mycket större utmaning nu, säger Carl Johan Sonesson (M).

Styra om personal

80 procent av de intensivvårdsplatser som finns i Skåne är belagda, men enligt regionrådet finns det möjlighet att dubbla antalet platser både tre och fyra gånger genom att styra om sjukvårdspersonal från mottagningar och planerade, icke akuta operationer.

– Om det skulle bli ett så hemskt läge så har vi en kapacitet att öka upp, säger Carl Johan Sonesson (M).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.