demonstranter som går på en gata

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tusentals demonstranter från Sverige och Danmark samlades i Malmö för att visa stöd till folket i Gaza Foto: Johan Dernelius/SVT

Tusentals i demonstration för Gaza i Malmö

Uppdaterad
Publicerad

Demonstrationerna till stöd för folket i Gaza fortsätter i Malmö. Under söndagen samlades tusentals från Sverige och Danmark för att visa sitt stöd.

Varje helg sker demonstrationer i Malmö till stöd för folket i Gaza, detta sedan kriget mellan Israel och terrorstämplade Hamas bröt ut. Likaså idag då tusentals marscherade genom staden.

– Det är jättetragiskt. Världen tittar på men det är inget som händer, säger Mohammad Khalil.

Sedan terrorattacken i Israel den 7:e oktober har nästan 30 000 palestinier dödats i Gaza av israelisk militär, enligt det Hamaskontrollerade hälsoministeriet. Många har tvingats lämna sina hem och det råder brist på mat och vatten.

– Vi är här för att stödja folket i Gaza. Det är folket som lider, säger Kotaiba Aal.

Se mer från demonstrationen i klippet ovan eller följ direktrapporteringen om Hamas och Israel nedan.

Senaste nytt om Hamas, Israel och konflikten i Mellanöstern

Jezz • Finns det en risk att Saudiarabien dras in i kriget mot Israel och "hjälpa" Iran? Man brukar ju säga "Min fiendes fiende är min vän".

Den risken är nog inte så stor. Saudi har fördömt Israels attacker inatt men Saudiarabien och Iran är ändå regionala fiender (även om de närmat sig varandra senaste tiden)

Överblick

Markerad händelse

Iran: Fokus ligger nu på vapenvila

Iran tonar än en gång ner Israels attack mot Teheran under natten mot lördag och signalerar att någon omedelbar vedergällning inte är att vänta.

Enligt ett uttalande från arméns generalstab, som sändes i statlig tv, skadades endast några radarsystem i attacken.

"Iran förbehåller sig rätten att svara vid ett lämpligt tillfälle men prioriterar en varaktig vapenvila i Gaza och Libanon", lyder uttalandet, enligt AFP.

Markerad händelse

Minst 30 dödade i attacker mot norra Gaza

Minst 30 personer har dödats i israeliska attacker mot flera hus i norra Gazas Beit Lahiya på lördagen, uppger den officiella palestinska nyhetsbyrån Wafa.

Markerad händelse

Iran: Fyra döda efter Israels attacker

Fyra personer har dött efter Israels attacker mot Iran, skriver den statliga iranska nyhetsbyrån Irna. Samtliga är militärer.

Inledningsvis rapporterades att två personer dödats.

Israeliska stridsflyg gick under den tidiga morgonen till attack mot flera platser i Iran. Angreppet beskrivs som en hämnd för Irans attacker mot Israel den 1 oktober.

Målen inkluderade militära anläggningar, men de materiella skadornas exakta omfattning är fortfarande inte kända.

Tack för alla intressanta och viktiga frågor. Nu måste jag tyvärr lämna chatten.

Hur kan Israel komma undan med att döda så många civila? • Thor

Israel har fått mycket hård kritik från omvärlden för att så många oskyldiga civila dödas i Gaza och i Internationella domstolen har Sydafrika anklagat Israel för folkmord.

Israel avvisar helt de anklagelserna.

Jocke A • Hej!
Tror du att det någonsin kommer bli fred och stabilt i Mellanöstern?

Just nu är det väldigt mörka tider här i Mellanöstern och det finns inget som tyder på en ljusning framöver. Tyvärr är jag pessimistisk och tycker väldigt synd om alla de människor här i Mellanöstern som drabbas så hårt av krig och konflikter som aldrig verkar ta slut.

Becca • Hur mkt tror du att USA varit inblandade kring hur Israels svar blev?

USA har nog haft mycket att säga till om. Det talades tidigare om att Israel skulle attackera Irans kärnenergiprogram eller oljeindustri. Men USA ville nog, enligt många bedömare, ha en mer begränsad attack med förhoppningen att Iran inte ska vedergälla.

Peter • Hej!
Är det helt stopp med humanitär insatser och bistånd till Gaza?

Det humanitära lidandet i Gaza är enormt. Alldeles för lite hjälp når de behövande. Samtidigt rasar kriget vidare och ingen ljusning finns i sikte.

Situationen i Gaza är en mänsklig katastrof.

Ingegerd • Till Samir: Vad vill Israel uppnå med anfall mot Iran, mot Libanon och fortsatta bombningar i Gaza? Vad har israelerna "vunnit" förutom några döda ledare på motståndarsidan? Var är vapenvilan och fredssamtalen ? Vad tycker israelerna?

Den nuvarande israeliska regeringens mål är att vinna militärt mot Hamas i Gaza och mot Hizbollah i Libanon. Men många israeler, palestinier, libaneser och andra menar att enda sättet att nå fred är genom en diplomatisk och politisk lösning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet