Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hugo d'Hertefeldt på P7 Revingehed i Skåne tycker att det blir mer säkerhet för Sverige som nation när landet nu får gå med i Nato. Foto: SVT

Värnpliktiga Hugo om Natobeskedet: ”Blir en förstärkning”

Uppdaterad
Publicerad

Ett medlemskap i Nato gör Skåne till ett viktigt strategiskt område för militären. Redan inom ett år kan upp till 1 000 soldater från P7 Revingehed i Skåne skickas till Baltikum.

Under måndagseftermiddagen godkändes Sveriges Natoansökan efter en omröstning i Ungerns parlament. Beskedet innebär att Sverige går med i Nato, och flera värnpliktiga kan skickas utomlands vid krig.

– Vi är redo, säger Wilma Gustafsson, eldledningsgruppchef, Södra skånska regementet, P7.

Sverige och Nato

– Jag tror att det kommer vara bra för Sverige med närmare samarbete med närliggande länder. Det blir lättare för vårt försvar att försvara Sverige, säger Wilma Gustafsson.

”Känns som att man behövs”

– Vi har alla väntat på detta, framförallt känns det som att man behövs och kan göra nytta, säger värnpliktige Malte Gunnarsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige och Nato

Mer i ämnet