Anna Fransson (S) och Annika Hull Laine är båda bekymrade över situationen

Sjukhusledningen om kritiken: ”Svårt pussel att lägga”

Publicerad

Centrumchefen Annika Hull Laine håller delvis med om den bild som de anställda målar upp men säger att ledningen arbetar hårt för att lösa situationen.

Läs också: Kraftig kritik mot sjukhusledningen

Situationen på BB, förlossningen och neonatalavdelningen på centrallasarettet i Växjö är ohållbar eftersom lokalerna är för små och därmed patientosäkra. Det menar 32 läkare som varnar för konsekvenserna om situationen inte omedelbart förbättras.

– Det pågår ett intensivt arbete, vi sitter inte med armarna i kors och gör ingenting. Det är viktigt att det blir hållbara lösningar och jag måste ta ansvar för hela min verksamhet, kommenterar Centrumchefen Annika Hull Laine situationen.

Hon berättar också att förlossningarna ökar snabbare än vad de varit beredda på och att det bidragit till situationen.

– Om inte förlossningsrummen räcker till så skickar vi ju våra patienter och då finns rutiner för hur vi gör. Men det stämmer att det här är en nödlösning från början med de här lokalerna. Verksamheten har vuxit ur sina lokaler. Jag vet att de behöver mer ytor och det blir ett bekymmer för oss för vi har inte den ytan, säger Annika Hull Laine.

Pussel som inte går ihop

Lokalbristen ställer till det på sjukhuset både i Växjö och i Ljungby, och enligt centrumchefen ska alla sjukhuset egentligen ha en evakueringsavdelning som ska kunna utnyttjas när man gör om på sjukhuset men det finns inte säger hon.

– All yta är maximalt utnyttjad och det skapar bekymmer när vi bygger om. Om jag skulle hitta en avdelning att flytta till så skulle jag göra det. Det är som att ha ett pussel med 1000 bitar och så ska man få plats med 1050 bitar, säger Annika Hull Laine.

I höstas beslutades att Region Kronobergs byggnad vid Strandbjörket i Växjö ska rivas och att en ny byggnad ska upprättas. Först ska jourläkarcentralen och tandvården och övrig verksamhet i byggnaden flytta ut för att byggnaden sedan ska kunna rivas. Efter det kan det nya bygget påbörjas. Men det handlar om flera år framåt innan en ny byggnad kan stå färdig. I den nya byggnaden ska bland annat barn och kvinnoavdelningen in.

– Det finns en plan för jourläkarcentralen och tandvården så den delen är jag inte orolig för, utan snarare hur snabbt man kan få upp det nya huset. Helst skulle jag vilja att det stod där idag, säger Annika Hull Laine.

”Barn ska inte dö”

Regionstyrelsens ordförande Anna Fransson (S) förstår personalens frustration men menar att det är beslutat och på gång med temporära lösningar för att lösa lokalbristen på BB, förlossningen och neonatalavdelningen i Växjö.

– Det är ett stort pussel att lägga eftersom det är trångbott på lasarettet överhuvudtaget. Förlossningen behöver till exempel vara nära narkospersonal och då går det inte att flytta verksamheten till en helt annan del, säger Anna Fransson (S).

Hon menar också att det har presenterats flera andra förslag som har förkastats av verksamheten.

– Det är lätt att säga att man vill ha nya lokaler men det ska lösas också.

En av läkarna SVT Nyheter Småland pratat med säger ”Måste barn dö innan man förstår allvaret?”

–  Barn ska inte dö. Man planerar för fullt men man måste hitta lämpliga lösningar, säger hon.

– Jag förstår frustrationen, men jag hoppas verkligen inte att vi hamnar i en sådan situation. Jag kan inte ens visualisera den situationen. Vi gör allt i vår makt för att lösa detta, säger Annika Hull Laine.

”Ser gärna föslag från verksamheten”

2007 fattades det beslut om att BB i Ljungby skulle läggas ner och att förlossningsvården skulle centraliseras till Växjö.

– Även om vi inte ska prata historia utan titta framåt på en lösning så var det den nytillträdda borgleriga majoriteten som fattade beslutet. Något som jag var emot då jag satt i opposition. Sen tog det väldigt lång tid att komma i gång med någon plan, menar Anna Fransson (S).

– Vi gör så gott vi kan. Jag ser gärna ett förslag från verksamheten själva hur en bättre temporär lösning skulle kunna se ut. Men jag vet att personalen gör sitt yttersta för att det ska fungera och att de har en pressad situation, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.