Daniel Tedenlind är antikvarie på Länsstyrelsen Kalmar län

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Daniel Tedenlind, antikvarie Länsstyrelsen Kalmar län förklarar varför vraket ska klassas som fornlämning. Foto: Vrakbilder:Tomasz Stachura och Marek Cacaj/Baltic Tech

Därför blir champagnevraket fornlämning – detaljerna avgör

Uppdaterad
Publicerad

Det uppmärksammade vraket med hundratals flaskor champagne och sodavatten från 1800-talet blir klassat som fornlämning -något som innebär att vraket skyddas för framtiden. Det har Länsstyrelsen i Blekinge beslutat.

I slutet av juli hittade en grupp polska dykare skeppsvraket som ligger mellan blekinges kust och Öland.

I vraket finns hundratal flaskor champagne, lerflaskor med sodavatten och välbevarat porslin.

Fornlämningsförklarad

På tisdagen fornlämningsförklarade Länsstyrelsen Blekinge vraket så att det kan skyddas och bevaras för framtiden.

– Champagneflaskorna är ett fantastiskt välbevarat fynd som ger oss en ögonblicksbild av sjöfarten och livet ombord i slutet av 1800-talet. Nu får vraket ett tydligt och starkt skydd som fornlämning vilket innebär att det inte på något sätt får skadas och föremål får inte tas från vraket utan vårt tillstånd, säger Magnus Johansson, antikvarie på Länsstyrelsen Blekinge.

Segelfartyg i trä

Skeppsvraket var ett segelfartyg i trä och vittnar om en brytpunkt i den svenska sjöfarten. Strax efter förlisningen kommer ångfartyg att ta över och trafikera bestämda linjer och hamnar.

– Hade fartyget förlist före år 1850 hade lämningen automatiskt varit en fornlämning, men vi har konstaterat att vrakets kulturhistoriska värden var så pass höga att det ändå bör fornlämningsförklaras, säger Daniel Tedenlind, antikvarie på Länsstyrelsen i Kalmar län.

Länsstyrelsen Blekinge har förordnat personal på Länsstyrelsen i Kalmar län att bereda och fatta beslut om fornlämning. Länsstyrelsen Blekinge ansvarar för tillståndsprövning och tillsyn av fornlämningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.