I takt med att försöken att fasa fossila bränslen blir allt mer intensiv, skapas en allt större efterfrågan på så kallad grön teknik – till exempel batterier, motorer och generatorer – som gör det möjligt att fånga, lagra och förbruka energi som inte värmer upp klimatet.
Men grön teknik kräver också resurser, bland annat så kallade sällsynta joradartsmetaller. Problemet är att dessa i dag framför allt utvinns i Kina.
Sällsynta jordartsmetaller
I en kartläggning av Europas och Sveriges tillgångar pekas bland annat området Olserum norr om Västervik ut som högintressant.
I dag har två olika bolag undersökningstillsånd i området, vilket innebär att de får leta efter metallerna och har första tjing att gå vidare mot borrning om de hittar något.
Men tillgångarna är inte problemfria, i fyndigheterna finns bland annat uran – vilket skulle kunna leda till miljöförstöring. För några år sedan sade både kommunen och länsstyrelsen nej till ett bolag som ville borra i området.
Kobolt till batterier
Även sydväst om Västervik finns intressanta metaller för framtidens teknik. I berggrunden under den nedlagda gruvan Gladhammar finns kobolt, en metall som kan användas i batterier. I dag utvinns metallen i krigshärjade Kongo.
I Gladhammar bröts kobolt redan på 1700-talet. Men produktionen lades ner för över 100 år sedan. 2011 sanerades området från miljögifter i marken och i sjön.
Men nu är området kring Gladhammar är inmutat – australiensiska, kanadensiska och ett svenskt bolag har rätt att leta metaller här, något som skogsbrukaren Bertil Lundén märker av.
I dag sker ingen intensiv aktivitet i Olserum eller i Gladhammar och eventuell gruvdrift är långt bort. Men priserna på metallerna kan skifta snabbt, på grund av osäkerheten i världen och den ökanden efterfrågan.
Då kan världens gruvbolag återigen rikta sina blickar mot de nedlagda gruvdistrikten utanför Västervik.